torsdag 7 juli 2016

Ansvar på toppnivå

Irakkriget
Sedan 2009 har en utredning gjorts om hur Storbritannien kom att ställa sig bakom en invasion av Irak tillsammans med USA och mot hela övriga världens vilja. Toni Blair får svidande kritik för sitt agerande. Om man nu väljer att invadera ett land på grunder som saknades eller av vilja att avsätta en uppkäftig diktator så är väl det minsta man kan begära att de har en plan för hur landet snabbt kan helas igen och lämna folket så skadefritt som möjligt. Den planen fanns inte... Det mänskliga priset för det har varit oacceptabelt högt och stora delar av de flyktingströmmar som de senaste åren sökt sig till Europa är en följd av denna oansvariga politik. Vi får se om Tony Blair straffas med mer än ord framöver... I kampen att försöka bryta den negativa utvecklingen där avståndet mellan politiska ledare och folket ökar hoppas jag att han straffas på något formellt sätt. Det återstår att se... Ebba B T talade igår om att man inte bara ska prata om de värderingar man tror på, man måste våga gå i krig för dem också. Det håller jag med om men i den svåra ekvationen hör inte lögner hemma!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/blair-kommer-aldrig-att-bli-forlaten/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/tony-blair-kritiseras-for-irakinvasionen/
http://www.svd.se/experter-osannolikt-att-blair-stalls-infor-internationell-domstol
http://www.bbc.com/news/live/uk-36714717
http://www.bbc.com/news/uk-36722312
http://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-tony-blair-gar-till-historien-for-ett-vansinnigt-krig/

Kristdemokraterna
Den som är stor och stark ska vara snäll brukar väl Bamse säga? Hur får då en liten och svag agera? Är det inte så att en liten inom politiken måste vara tydligare med sina budskap och särskilt tydlig med vad som särskiljer det egna partiet från andra alternativ? KD kämpar med att hitta en politisk positionering och ett särskiljande program som ger ett tryggt väljarstöd över 4%. Efter att Moderaterna ändrat sin migrationspolitik och rättssystemspolitik gjorde de det svårare för KD att muta in en konservativ position utan att uppfattas som extrema. Alla partier tävlar om att i ord, och ibland i handling, att förbättra en misslyckad integrationspolitik. Svårt för ett litet parti att nå igenom bruset. "Smalare men vassare" EU delas nog av de flesta partier, så även det är svårt att vinna tillräckligt många röster på. Konservativa familjevärderingar är särskiljande, men hur mycket röster kan det dra om den politiken drivs hårdare? En positiv och inkluderande nationalism tror jag attraherar många.

Som det parti som gjorde att vi slapp den formella Decemberöverenskommelsen kan de sannolikt vinna mest på att mycket tydligare försöka bli det socialkonservativa och tydligt Sverigeälskamde alternativet. SD beskriver sig mycket som ett sådant parti men de saknar trovärdighet att stå upp för alla svaga jämlikt. Och saknar helt ett inkluderingsperspektiv i sin politik. Borgerlig framtid, BF, ser sig oxå som socialkonservativa. De försöker få fler att se dem som ett bra val, men tror borgerliga väljare att de kan få tillräckligt många röster? Om inte förlorar de som inte tror på vänsterpolitik viktiga röster. Ja, ja vi får se hur det går.

Sverige glädje, värderingar, Integration och behov av ett reformerat EU stod i centrum i talet. Självklart oxå familjens betydelse i samhällsbygget. Väldigt bra att KD i Stefan Löfvén anda "med rättigheter följer plikter" vill inkludera arbetsföra som lever på försörjningsstöd genom motkrav på arbetsinsatser.

Oavsett vad man tycker om Ebba Busch Thors budskap så är hon en duktig talare. Och håll med om att det är lite komiskt att ungdomsförbundets ordförande, Sara Skyttedal, är ett år äldre än partiordföranden. Eftersom jag slitit tillsammans med henne under flera år vet jag att hon har humor. Det är alltid positivt!
http://www.expressen.se/nyheter/almedalen/fokus-pa-varderingar-i-ebba-busch-thors-tal/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article23126440.ab
http://www.expressen.se/nyheter/almedalen/ebba-busch-thor-tar-kdu-ledaren-i-orat/
http://www.expressen.se/debatt/vi-behover-inte-mer-makt-i-bryssel/
http://artikel.di.se/artiklar/2016/7/6/det-har-vill-busch-thor-infora/
http://artikel.di.se/artiklar/2016/7/6/kd-bor-behalla-ebba-busch-thor/
http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-vem-behover-kd/
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/den-hogerpopulistiska-busch-thor-ar-tillbaka/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar