onsdag 12 oktober 2016

Gul groda

Alltid människor
Visst kan det ses som hybris att påstå att det mesta som händer i våra samhällen globalt styrs av enskilda människor och deras beslut. Naturen har självklart stark påverkan på allt som händer också. Men visst kan vi vara överens om att det är enskilda människor och deras enskilda vägval som avgör hur en plats och en verksamhet utvecklas. Ledarskapet är centralt för om vi rör oss klokt framåt eller om vi går en osäkrare framtid till mötes. Är det svårt att förstå? Det är enskilda människor på Ericsson som fattat eller avstått från att göra kloka vägval som skapat en mycket olustig situation för ett mycket viktigt och i grunden fint svenskt flaggskepp. Är det möjligen den klurige finansmannen Fredrik Lundberg som återigen spelar ett högt spel för att försöka ersätta Wallenbergarna som landets starkaste dynasti? Varför inte han kommer ju från hantverkstraditioner. Det är också enskilda människor som till exempel Johan Ståhl och Jacke Sjödin som gör Uppsala till en allt attraktivare plats att ha som sin jordbas. Jag är så glad över att de finns som en del av vårt närsamhälle. Oavsett om du bor i närheten av Uppsala eller ej tycker jag att du ska ta chansen och besöka Uppsala och gå på föreställningen "Gula Grodan"! Jag har inte sett showen än men törs lova att du inte blir besviken. De har mycket humor, mycket empati och är kvalitets"freaks" : ).
http://www.unt.se/kultur-noje/premiar-for-show-i-ny-form-4402933.aspx
http://www.di.se/nyheter/lotta-engzell-larsson-wallenberg-klarar-inte-utmaningen-ericsson/

Klokt med dialog
Människors relationer har stor betydelse för hur bra det fungerar inom en familj, ett bostadsområde, en kommun, ett län, ett land, en större region av länder och i hela världen. Är det svårt att förstå? Diplomatiska relationer har odlats i tusentals år för att bättre försöka förstå samhällen runt omkring det egna och för att försöka lösa konflikter utan blodiga strider. Är det klokt eller oklokt att försöka mötas och samtala för att skapa en så positiv framtid som möjligt? Jag tycker det är klokt. Är det klokt att använda det tänkandet och den metoden i alla sammanhang? Jag tycker det. Inte minst inom svensk politik finns mycket att lära av denna ädla och kloka konst som heter diplomati och dialog. Varför denna reflektion och på detta sätt? På P1 hörde jag en intervju och ett reportage om Finland och deras relation med Ryssland, därav reflektionen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Diplomati
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6538612

Jag kan inte annat än tycka att Finlands utrikesminister Timo Soini har en stor poäng när han typ säger: "Många vill veta hur ryssarna tänker, jag föreslår att de också talar med dem. Det är bästa sättet att försöka förstå varandra. Vi håller inte med varandra om allt men det finns också intressen och åsikter som vi delar. De är vår största granne och det är dumt att inte ha en löpande dialog med den grannen även om vi inte gillar vissa delar av vad de gör. I möten kan vi också på ett nyanserat sätt ge uttryck för det vi inte gillar." Oavsett vad man tycker om honom och det parti han företräder är det en klok inställning tycker jag. Resonemanget kan också vändas, det är oklokt att inte agera på det sättet. Vad tycker du?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar