tisdag 20 december 2016

Mycket är möjligt

Den som söker ska finna

Går det att hitta något som man inte söker? Ibland är det säkerligen möjligt. Christofer Columbus sägs ha upptäckt Amerika trots att jag vill minnas att det var en bra väg till Indien han sökte efter (Och det var ju vikingen Leif Eriksson som var den förste Europé att upptäcka Amerika...). John Meynard Keynes utvecklade en makroekonomisk metodik för samhällen som bygger på principen att nationer kan och bör dämpa konjunktursvängningar.  Professor Maria Strömme, Uppsala universitet, söker efter nya svar varje dag men när de upptäckte Upsalite var det på grund av ett misstag, eller en tillfällighet, i deras forskningsarbete. Ingvar Kamprad, IKEAS imponerande grundare, kom på att man kunde revolutionera en möbelbransch som funnits sedan "Adam & Eva" genom att utgå ifrån ett logistiktänk för att möblera det svenska "folkhemmet". Columbus, Strömme och Kamprad är alla exempel på människor som vågar tänka annorlunda, vågar satsa mycket energi för att hitta något man söker och som har uthålligheten för att kunna lyckas. Det är liknande människor som driver den mänskliga utvecklingen framåt inom vetenskapen, näringslivet och samhällsutvecklingen. Samtliga ovan har gjort något som de allra flesta trodde var omöjligt. Mycket är möjligt om en enskild eller ett samhälle är tillräckligt motiverade.


Längre liv
Visst är det fantastiskt att allt fler människor får allt längre liv. I grunden är det självklart något positivt och dess konsekvenser ska i huvudsak ses som fantastiska möjligheter. Den krasse ser det som väldigt kostsamt eftersom bland annat pensionssystemet inte är uppbyggt runt att vi lever så länge som vi faktiskt i genomsnitt gör. Den krasse ser också att antalet år då väldigt många lider av funktionshinder och behov av mediciner och sjukvård är omfattande ökar. Samtidigt ser människor som Marie Strömme och hennes gäng möjligheter för nanoteknologin att reparera kroppens olika funktioner på helt nya och billigare sätt. Teknisk utveckling som både förbättrar människors levnadsförhållanden och sänker dagens kostnader för att till exempel byta ut utslitna knän eller höftleder. Varje dag jag har förmånen att till exempel ha min vitala morfar kvar i livet är en stor gåva. Hans "hav" av kunskaper, erfarenheter, kloka reflektioner och omtanke om andra är "priceless". Visst är det häftigt att det påstås att världens första 200-åring redan är född! Min morfar har kanske 105 år kvar på jorden : )


Företagsamhet och nytänkande
Förutom att vi människor måste få chansen att jobba längre innan pension krävs mycket nytänkande i en värld där demografin utvecklas som den gör. Det är människotyper som Columbus, Keynes, Kamprad och Strömme som kommer att bidra till att vi hittar nya förhållningssätt, nya metoder, nya tekniker och nya samhällsordningar som gör allt längre liv till i huvudsak en fantastisk gåva.

Om Sverige inte går mot enfald vad gäller produktion av offentligt finansierade tjänster är jag övertygad om att driftiga entreprenörer kommer att hitta vägar som bygger en ljusare framtid. Den enfaldiga och icke kvalitetsfokuserade jakten på "övervinster" bidrar inte till att Sverige kan klara de demografiska utmaningar vi har. Det är en mångfald av tjänsteleverantörer som också kan bidra till att Sverige kan få fram nya expansiva ekonomiska draglok som IKEA och Hennes&Mauritz. Möjligheterna är enorma och jag vill att Uppsala och Sverige ska bidra till att möjligheterna förverkligas. Sverige tappar idag  konkurrenskraft inom den informationsteknologiska branschen. Bland annat den utvecklingen måste brytas för att säkra att våra barn får leva i ett välståndssamhälle. Och att våra äldre får långa positiva liv. Visst ser du sambanden mellan innovationskraft, företagsamhet och ett högt välstånd oavsett ålder för människor i det samhället som kan skapa en framgångsekvation? Ekvationens utformning styrs i stor utsträckning av politiker! Rösta klokt! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar