torsdag 26 januari 2017

Att ta folkrepresentantuppdraget på allvar

Murbyggare
Trump tar nu snabba beslut i linje med sina vallöften. Helt klart är att han nästan gör det han i valrörelsen har sagt att han ska göra. Det kan väl klassas som respektfullt mot dem som ändå valde att rösta på honom? Är det inte så demokratin ska fungera oavsett hur dumma förslag en person eller ett parti som vunnit än salufört? "Nästan" vad gäller muren då han sa att mexikanerna skulle betala muren. Men det kanske han kan slingra sig ur genom att säga att de får betala med jobb eftersom han ska handelskriga med sin granne också. Ett krig han tror att hans kompisar kommer att tjäna på. Han själv och "America first", det är hans agenda. Håll med om att han i vart fall är tydlig med att det är USAs egna intressen som kommer först.

Du tror väl inte att det finns något land, förutom möjligen Sverige, som sätter andra medborgare först? Allt annat är ju konstigt eftersom det är dem man fått uppdraget att företräda som folkvald. Men det är självklart inte ett klokt sätt att uttrycka sig på om man vill vara en global mäktig kraft som kan vinna fler vänner än fiender. I Trumps fall tycks han också ha en lång väg kvar innan han, om möjligt, förstår att mycket av det han anser vara satsningar som inte sätter USAs intressen först är just vad de varit. Det globala maktspelet är ett komplext spel. President Trump och hans kompisar blir nog rikare under hans tid vid makten men USAs kraft i världen, och det amerikanska folket, blir garanterat mycket svagare. Är skulden Trumps? Självklart inte. Oförmågan hos konkurrenterna om makten gjorde det möjligt för att det som hände har hänt. Maktens människor runt om i den så kallade fria världen har tappat markkänslan, då går det på detta destruktiva sätt. Inget ont sagt om murare men murar som ska tjäna som hinder för människor som söker ett bättre liv är på många sätt en oklok metod. Murar som metod för att stoppa terrorister kan upplevas som en klok metod. Problemlösning och välståndsspridning är den bästa och enda hållbara metoden!
https://www.nytimes.com/2017/01/24/us/politics/wall-border-trump.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0
https://mobile.nytimes.com/2017/01/20/opinion/donald-the-unready.html?mc=aud_dev&mcid=fb-nytimes&mccr=JanIntlMidMC&mcdt=2017-01&subid=JanIntlMidMC&ad-keywords=AudDevGate&referer

Murbräcka
Vad är en murbräcka?
http://www.synonymer.se/?query=murbr%E4cka
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/murbr%C3%A4cka
Finns det någon mur genom historien som tidlöst klarat sitt tänkta uppdrag? Nej. Med lite fantasi kan vi tänka oss en mur runt Alliansens fyra partier som syftat till att skapa ett varumärke som signalerar systerskap, starkt samarbete och en gemensam positiv målbild för svenskarna. Håll med om att Maud Olofsson och gänget som gick fram gemensamt som Allians 2006 lyckades bryta en lång tid av kraftig Socialdemokratisk dominans i Sverige. Tyvärr fick de bara en mandatperiod i majoritet. Därefter hamnade de i komplex minoritet vilket gjorde dem mycket mindre handlingskraftiga. Självklart är det redan väldigt komplext att vara ett gäng på fyra partier. Men C, M, L och KD hade tillsammans mer röster än alla moderna enskilda Socialdemokratiska minoritetsregeringar har haft! Ett av säkert många problem för den nationella Alliansledningen har varit att de tyckts och tycks stirra sig blinda på sig själva. Precis som Socialdemokraterna gjorde kan givetvis de utgå ifrån att de måste utöka komplexiteten med ytterligare partier för att få igenom beslut. Ja, ja... Vi får se om Alliansen är historia. Vi får se om ideologisk liberalism och mer konservativ pragmatism kan kompromissa fram en gemensam hållning i de för väljarna viktigaste frågorna. Vi får också se hur personkemin mellan olika företrädare fungerar. Ska vi slå vad om vad som kommer att hända? Vad tror du minst 80% av icke vänsterväljare tycker? Vissa tycker inte att det spelar någon roll. Vad innebär det att vara folkrepresentant om man tar det uppdraget på allvar?
http://www.svd.se/alliansens-offentliga-gral-en-bottennotering/i/tv
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6615614
http://www.synonymer.se/?query=folkrepresentant
https://sv.wiktionary.org/wiki/personkemi
http://www.synonymer.se/?query=personkemi

Fina ord
Visst kan vi vara överens om att det är trevligare med "fina" ord än "fula"? Visst är det trevligare att umgås med en trevlig person än med en elak och tråkig? Jag kan hålla på med liknande jämförelser på många sätt. Samtidigt undrar jag, om du måste välja mellan att leva i stor otrygghet och osäkerhet jämfört med i trygghet och med en tydlig målbild för samhällsutvecklingen, vad väljer du? Om den "fina" retorikern inte klarar av att också trovärdigt visa hur det som upplevs trasigt ska fixas, tror du hen får stora reella framgångar bland folket? Om du istället har människor som använder "ful" retorik, som ger intryck av att ha handlingskraften att rätta till det som upplevs fel och som beskriver en attraktiv framtidsbild,  tror du de blir mer framgångsrika i dagens röstfiskemiljö? Tyvärr vinner de senare krafterna allt mer. Det finns dock inga enkla förbättringslösningar. Personligen är jag dock övertygad om att det finns ledare som kan klara av ledarskapets svåra konst och samla många invånare runt en positiv och enande målbild. Ena oss i ansträngningen att fixa alla de växande problem vi har inom skola, omsorg, vård, näringslivets konkurrenskraft, totala omställningen till det digitala samhället, matförsörjningen, övrig energiförsörjning, försvarsförmåga, bättre inkludering och så vidare. "Fina" ord räcker inte. Nu krävs tydlig probleminsikt, förslag på förbättringar, en tydlig kollektiv målbild och ett kompetent ledarskap som coachar mot framgång. Svenska folket kanske ska lämna in en ansökan till en head-hunting firma att hitta hen som kan fixa detta. Den främsta tillgången hen har är sannolikt en pragmatisk förmåga. Vad tror du? Det har blivit populärt med åldersrika ledare även i västvärlden, är det kanske sossen Jan Eliasson som kan fixa uppdraget.... Det är jättekul att Centerpartiets partiledare har störst personligt förtroende bland svenskarna! Men att Löfvén med låga förtroendesiffror toppar förtroendelistan bland sannolika statsministerkandidater är sjukt. Var är framtidsbilden? Var är nödvändiga reformer? Vem är Ylva Johansson? Riv alla murar och sprid välståndet! Mer delningsekonomi! Patienten Sverige behöver räddas och botas! Det går!
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/nar-systemen-brister-hotas-manniskovardet/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gladjesiffror-for-stefan-lofven/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar