fredag 24 mars 2017

Majoritetsspel och väljarlojalitet

Politiskt spel
Visst kan vi vara överens om att ett politiskt partis viktigaste uppgift är att få igenom så mycket som möjligt av den politik som medlemmarna kompromissat fram? Först måste ett parti internt utveckla sin politik. Därefter söka efter andra partier att förhandla med för att få en majoritet bakom egna önskemål. Den logiken gäller om man inte har egen majoritet. Jag tror inte att vi, i Sveriges riksdag, under modern tid haft en majoritetsregering med endast ett parti. I praktiken innebär den politiska verklighet vi har i riksdagen att alla som vill nå framgångar i opposition eller i majoritet måste förhandla, förhandla och förhandla. Och i förhandlingar krävs förmåga att kompromissa. Eller i vart fall så måste man alternativt iskallt försöka uppskatta hur partier man inte förhandlar med kommer att rösta i olika sakfrågor. Det politiska spelet brukar det kallas. Man kan också välja att kalla det ett pragmatiskt maktspel. Det är sannerligen hög tid att även riksdagens Allianspartier använder den makt de har i opposition för att stoppa destruktiva regeringsförslag. Bra av Centerpartiet i riksdagen! Men, men icke vänsterorienterade och icke enproblemsorienterade partier måste hålla ihop bättre! Annars riskerar vi återigen att få, utifrån ett svenskt perspektiv, extrema partier med stort maktinflytande. Det är dumt.

Under morgonen har vi flera gånger hört av moderaternas Tobé att Alliansen behöver ta tillbaka röster från SD och lägga ett gemensamt program för Sveriges väg framåt. Det programmet måste inkludera tydliga besked om hur en liknande Allians avser att hantera migrationsfrågorna. Om M ska ha någon trovärdighet mot målgruppen "kan tänka sig SD" måste Alliansens gemensamma migrationspolitik bli tydlig, vilka är oddsen att Alliansen har ett gemensamt tydligt besked inom migrationspolitiken innan nästa valdag?
http://www.gp.se/ledare/budgeten-en-prestigefr%C3%A5ga-f%C3%B6r-centerpartiet-1.4207105
http://www.expressen.se/nyheter/centerpartiet-planerar-att-sanka-regeringen/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/mowWE/odesmote-for-moderaterna

Byråkrat
Stefan Löfvén är ingen imponerande politiker. Han är fortfarande mer av en facklig företrädare eller byråkrat. Det politiska spelet är en del av politiken och hur kan han tycka att det är ointressant? Riksdagens partier måste utan tvekan börja förhandla mer med varandra om något parti framöver ska kunna driva igenom någon politik alls. "Skillnader i människors vardag" är att till exempel försämra skatterna för hårt slitande företagare. Förstår inte Löfvén att det har stor praktisk betydelse för människor som bär upp Sveriges välstånd? Förstår inte Löfvén att Centerpartiets väljare förutsätter, till och med kräver, att Centerpartiet ska stå upp för sin politik och stoppa dumheter om det är möjligt? Vilket mandat tror Löfvén att han har fått av sina väljare?
http://www.di.se/nyheter/stefan-lofven-det-ar-for-uselt/

Fakta, fakta och fakta
Få saker imponerar på mig lika mycket som när personer i ledande roller öppet och tydligt talar om att de gjort fel och tänkt om. Det är värt beundran. Människor som ständigt vågar ta ställning kopplat till svåra Samhällsutmaningar eller företagsbeslut gör självklart misstag. Inom ledarskapsträningsläran är det dock viktigt att många fler av besluten är bra än de dåliga. Och de riktigt skickliga ledarna inser snabbt när de gjort misstag och börjar korrigera felet. En ytterligare sak man lär sig som vältränad ledare är att ta del av så mycket relevant fakta som möjligt innan man fattar beslut. Om man har korrekta fakta och förstår sitt uppdrag blir det också mycket lättare att fatta även svåra beslut. Både hjärta och hjärna behövs vid framgångsrikt beslutsfattande! Personer som kan påverka många andra och som enbart använder hjärtat bidrar starkt till att samhällen på tok för sent respektfullt börjar lösa problem. Sverige har omfattande problem med att allt fler lever i hopplösa utanförskapsområden. Det är viktigt att även de som bor tryggt och fint på till exempel Södermalm i Stockholm inser det! Även det politiska spelet måste utgå ifrån tillgänglig fakta om spelet ska kunna tas på allvar. Faktakollen märks när politiker debatterar sakfrågor! Mer sakdebatter tack! Då kanske också väljarna blir mer partilojala. Idag är väldigt många väljare flyktiga. Det gör det politiska spelet, om möjligt, ännu svårare.
http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/att-vaga-andra-asikt-ar-ett-tecken-pa-styrka/

Vad är framgångsrecept för dig?
Framgång mäts på tok för ofta i materiella termer. Det är lögn att påstå att inte ekonomisk trygghet har stor betydelse för hur fri en människa kan vara, eller i vart fall känna sig. Samtidigt är det inte pengar som skapar den meningsfullhet som de allra flesta söker. Här några intressanta reflektioner från några kändisar som anses ha "lyckats" i livet.
https://www.va.se/nyheter/2017/03/23/pengar-och-makt-racker-inte--har-ar-miljardarernas-ovantade-insikter-om-vad-som-leder-till-akta-framgang/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar