söndag 2 april 2017

Kravlöshet är inte kärlek

Matcha rättigheter med skyldigheter
Hur svårt kan det vara att inse att varje samarbete mellan två eller fler människor bygger på att rättigheter och skyldigheter matchas. Våra lagar är väldigt fokuserade på rättigheter och i övrigt förväntas våra moraliska och etiska kompass få oss att inte hamna inför domstol där vi ska straffas om vi bryter mot någon lag som beskriver vad samhället inte accepterar. Till exempel får man inte slå sina barn eller mörda någon enligt våra lagar. Det kan väl ses som en skyldighet för oss medborgare, och andra som lever i vårt samhälle, att förstå skyldigheten att respektera våra lagar. En stor skyldighet har vi alla som kan jobba och det är att betala skatt. Och mycket, allt för mycket, skatt betalar vi. Boscanin har viktiga budskap i sin bifogade ledare. Visst är det rimligt att ge nya medborgare en bättre förutsättning att bli inkluderade i vårt samhälle? Det är inte elakt att kräva viss språkkunskaper och kunskaper om vad som anses vara rätt och fel i vår kultur innan man får ett medborgarskap.
http://www.gp.se/ledare/den-svenska-kravl%C3%B6sheten-1.4216574

Kärlek
Det är min övertygelse att den som verkligen älskar sina barn, övriga familjemedlemmar, sina vänner, arbetskamrater, lagkamrater och andra medmänniskor är inte rädd för att ställa krav på dem. Tydliga krav om det krävs. Det behövs oftast endast när någon inte tycks förstå det underförstådda. Till exempel att det inte är ok att komma försent till möten och låta alla andra vänta. Att det inte är ok att göra en usel insats på högerkanten när fotbollsmatchen spelas för att man festade för hårt dagen innan. Att man inte gör läxan. Att man inte betalar nästa gång om man blivit bjuden på lunch av en kompis. Att barnen ska hjälpa till att städa och laga mat hemma. De allra flesta från en gemensam kulturell bakgrund förstår dessa "kravförväntningar" utan att de behöver sägas. Glöm inte att många kommer från olika kulturell bakgrund, för att inkluderad varandra är det därför viktigt att vara tydlig med vad man förväntar sig av varandra till exempel på en arbetsplats. Det finns inga sammanhang där framgång kan skapas om inte rättigheter också tydligt matchas mot skyldigheter. För att svensk integration ska fungera betydligt bättre är det bland annat viktigt att svenskar förklarar hur vårt samhällskontrakt är uppbyggt. Bland annat bygger det på förväntningen att alla som kan ska jobba och bidra till det gemensamma. Den förväntan kan ses som ett tyst kontrakt om krav mellan oss som kan jobba. Ett kontrakt som gör det möjligt för oss att bland annat ta hand om alla som inte kan jobba av olika skäl. Du som vill att vi ska lyckas inkludera nya invandrade invånare mycket bättre än hittills bör läsa Boscanins ledare igen. Att ställa krav är inte negativt. Kravlöshet är negativt.
http://www.gp.se/ledare/den-svenska-kravl%C3%B6sheten-1.4216574

Otrygghet
I ett samhälle där människor mördas i shoppingområden när många "vanliga" människor rör sig där är inte tryggt. Även de mest naiva måste väl inse det? Trist att vi inte tidigt kan förstå hur utanförskapet växer och hopplösheten med det. Och organiserad brottslighet som frodas i hopplösa miljöer. Jag vill inte att Uppsala ska få liknande problem med konkurrerande kriminella gäng som dödar bland allmänheten. Vi måste stoppa denna negativa utveckling med kraft. Ibland är kraftfulla åtgärder kärleksfulla!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zom5b/man-skjuten-till-dods-i-uppsala-flera-fordon-sags-lamna-platsen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar