tisdag 25 april 2017

Sant eller falskt


Verklighetens svårigheter
Vad är rätt och vad är fel? I isolerade sakfrågor finns säkerligen verklighetsuppfattningar som kan styrkas av vetenskapliga studier. Men hur många samhällsfrågor kan ses så isolerat? Det mesta vi förstöker förstå är beroende av i vilket sammanhang det observeras. Alla samhällen har olika samhällssystem, olika individer och olika historik. Självklart påverkar det hur det ser ut och vad en majoritet tror på. Politik handlar också om att vilja, det gör självklart att politiker väljer att negligera det som inte styrker deras egna önskade vägar framåt. Inget konstigt med det. Vill man bygga murar argumenterar man för det. Vill man riva murar argumenterar man för de. Båda kan ha lika mycket rätt beroende av vilka perspektiv man tar och vilka vetenskapshens man väljer att lyssna till. Oavsett är det i denna komplexa värld intressant att FNs klimatpanel IPCC också används mycket selektivt av bland annat MP.
http://www.expressen.se/ledare/gustav-juntti/rodgrona-gillar-fakta---som-passar-dem-sjalva/



Skattesänkningar
Allt fler människor är politikertrötta. Vi upplevs inte leverera på våra löften. Löften som för de flesta politiker förutsätter att väljarna förstår att endast den som får över 50% av väljarnas röster fullt ut kan leverera på just löften. De som får färre röster måste kompromissa med andra och då blir det i bästa fall något liknande det man gett som vallöfte men inte precis det samma. Politikens verklighet. De allra flesta människor förstår det men blir ändå besvikna. Kom ändå ihåg att det har betydelse för hur man röstar. Partier och personer med mycket mandat påverkar mer än dem med sämre mandat.


Trump lär sig på presidentjobbet politikens verklighet. Även om republikanerna styr både i kongress och senat så måste han spela det politiska spelet för att driva igenom sina önskningar. Det hedrar honom att han försöker leverera på sina vallöften, oavsett vad man själv tycker i sakfrågorna. Att han driver på för att försöka förverkliga sina vallöften är inte det samma som att han lyckas trots republikanernas starka ställning i dagens USA. Politik är möjligheternas konst och inom en demokrati är det svårt att agera som en diktator eller extremt självupptagen företagsledare. De flesta republikaner ogillar höga skatter. Samtidigt förstår många av dem att ekonomin måste fungera. Det blir mycket intressant att se om Trumps kraftiga förslag på sänkta bolagsskatter får gehör. Om det lyckas så kommer aktiemarknaden att jubla ännu mer.
https://mobile.nytimes.com/2017/04/24/us/politics/trump-corporate-tax-rate-15-percent.html
https://www.nytimes.com/subscriptions/Multiproduct/mobilegateway/index.html?EXIT_URI=https%3A%2F%2Fmobile.nytimes.com%2F2017%2F04%2F24%2Fus%2Fpolitics%2Fcongress-spending-bill-wall-trump.html
Livet efter hettan
USAs president tjänar förhållandevis lite pengar med tanke på uppdragets svårigheter. Samtidigt är det inte så dyrt att leva när egna och familjens alla omkostnader betalas. Även om man som Trump säger att man struntar i arvodet så representerar bara hans golfresor sjukt höga årskostnader. Det är inte under ett presidentskap som de stora pengarna tjänas. Däremot är intäkterna helt otroliga efter att de avgått och de knäcker extra som författare, talare, rådgivare och styrelseproffs. Visst är det enkelt att förstå att Obama ser ljust på framtiden när han får väldigt bra betalt för att berätta lite om sitt liv i en ny bok. En bok som beskriver det som skett och det han tycker utifrån hans perspektiv. Vi har alla egna perspektiv på det vi upplever eftersom vi alla är unika. Visst är det intressant.
http://www.di.se/nyheter/obama-otroligt-optimistisk-om-framtiden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar