tisdag 22 augusti 2017

Fungerande vård

Väl inne i värmen
Under lite drygt ett år har jag hört många berättelser om hur svårt det är att få omsorg och vård runt om i Sverige. BB uppropet är inget undantag vad gäller många människors besvikelse över hur väl det offentliga lyckas leverara tjänster i utbyte mot alla skatter vi betalar. Det är självklart en oacceptabel ordning med tanke på all skatt vi har betalat och de som arbetar fortsätter att betala.
https://www.svd.se/nedlagt-bb-ar-ett-hart-slag-mot-vasternorrland
https://goteborg.etc.se/inrikes/gor-uppror-mot-bb-kaos


Det tycks som att de som lyckas få vård också ofta får en mycket bra vård. Men allt fler får inte tillgång till vården. Det gäller både tandvård och sjukvård. Är det här bara en inbillning eller har det blivit mycket sämre? Jag vet inte. Jag tycker att det är svårt att hitta tillräckligt bra och jämförbar statistik som kan beskriva den faktiska utvecklingen. Kan all frustration som många enskilda människor ger uttryck för bara vara inbillning? Det tror inte jag. På P1 i går kunde vi tydligt höra hur vårdverksamheter idag prioriterar hårdare än på många år och att många lidande får vänta oskäligt länge för nödvändig hjälp. Visionen om allas lika värde och att inte enskilda, eller grupper, ska ställas mot varandra är fin och riktig. Det är dock en vision då verkligheten alltid handlar om prioriteringar där vissa får mer och snabbare vård än andra. Vi kan tycka vad vi vill om det men i verkligheten är alla resurser begränsade. I den verkligheten görs alltid prioriteringar på ett eller annat sätt. Ett av huvudskälen till varför vi har en stor obalans mellan efterfrågan och utbud av vårdtjänster idag är att vår befolkning kraftigt ökat på kort tid. Nästan varje människa kan inse att det då blir problem eftersom en legitimerad sjuksköterska eller läkare inte är något man blir på ett år eller två.... Volym har alltid betydelse, tro aldrig något annat!
http://www.vantetider.se/
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-ropen-skalla-bb-för-alla-1.4554389
https://www.svd.se/om/krisen-i-sjukvarden
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/svensk-sjukvard-i-uppenbar-kris-14453
https://stockholm.etc.se/ledare/tjata-eller-do-en-sjukvard-i-kris
http://www.dn.se/sthlm/sa-vill-politikerna-losa-sjukhuskrisen/
Hur man än vrider och vänder på hälsofrågor blir slutsatsen att det förebyggande hälsoarbetet är det viktigaste. Vi måste återigen bli bättre med fysiska aktiviteter i skolan och under resten av våra liv. Och vi måste lära oss att uppskatta mer hälsosam kost. Visst vill vi alla ha långa och friska liv? Det måste stimuleras bättre!
Dagens kalkon
Peter Madsen som "erkänt" att han har stor skuld till Kim Walls död. Varför skulle han bete sig på detta sätt om det var en olycka? Tragiskt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EGak5/rattslakaren-det-kan-ta-nagra-dagar-att-identifiera-kroppen
Dagens stjärna
Zlatan. Han vet vad han är bra på och han skäms inte för det. Om han nu fortfarande får en plats i en av världens bästa fotbollsklubbar är han ett exempel på att "gammal" inte är samma sak som att man är på sophögen. Nu har även Zlatan varit allvarligt skadad och kommer tillbaka. Alla vi som varit på arbetsmarknaden, och som har mycket erfarenhet, har också varit skadade ibland. Skadade på olika sätt. Skador som ofta bidragit till att vi blivit än mer erfarna och mogna att prestera ännu bättre. Inom idrotten är åldern fortfarande av stor betydelse för konkurrenskraften. Samtidigt visar till exempel Zlatan att det alltid handlar om enskilda individer. Den generella åldersdiskriminering som finns i Sverige är både korkad och oacceptabel. Korkad då den skadar vårt välfärdsförsvar. Oacceptabel för att varje enskild individ ska ha rätten att få bidra med sina krafter och kunskaper så länge det uppenbart innebär mervärde för samhället i stort. Attityder och lagar måste ändras för att stötta detta självklara förhållningssätt till enskilda människor på arbetsmarknaden.
http://www.expressen.se/tv/sport/fotboll/malklubben/nya-uppgifterna-om-zlatan-otroligt-trovardiga-kallor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar