tisdag 29 augusti 2017

Inskränkt och centralistiskt mot öppet och närodlat

Inskränkt och centralistisk
Hur kan de stora konfliktytorna mellan politiska rörelser bäst beskrivas idag? Jag delar bifogad artikels syn att höger mot vänster inte utgör de starkaste konfliktytorna inom politiken. Konflikten är inte främst mellan rik och fattig utan mellan inskränkta protektionister och toleranta samt öppna människor. Mellan människor som tror på centrala starka makter och de som tror på att kraft bäst skapas nära oss själva. Det är dags för de politiska partierna att utifrån denna verklighet fundera på vilka partier som har mest att vinna på att samarbeta. Det är sannolikt så att några partier som tidigare sett varandra som "fiender" idag borde samarbeta. Vad tror du?
http://www.gp.se/ledare/en-linje-som-sk%C3%A4r-tv%C3%A4rs-igenom-hela-h%C3%B6gern-1.4569489
Försvar av det öppna samhället
Vilka krav ställs på oss politiker, och på samhällsutvecklingen, om vi ska klara av att försvara ett öppet och tillitsfullt samhälle? Visst kan vi vara överens om att det är något som i grunden håller på att "gå sönder" om inte ens våra sjukvårdsinrättningar och dess personal längre kan känna sig rimligt trygga när de jobbar med att rädda liv? Det goda kan aldrig vinna och inte det onda bekämpas. Det är naivt att tro något annat. Därför ska också naiva hållas långt ifrån maktpositioner kopplade till skattefinansierade verksamheter.

Vi som är för ett öppet samhälle måste också förstå skillnaden mellan vision och realistiska steg framåt för att inte äventyra den öppenhet vi har. När vi har allt fler hotfulla och farliga situationer på våra sjukhus, när människosmugglare maximalt utnyttjar vår humanism, när antalet skjutningar mot människor kraftigt ökat är det några exempel på att integrationen kraftigt måste förbättras. Och eftersom våra lagar är demokratiskt beslutade och, ur ett internationellt perspektiv, inkluderar milda straff, ska de självklart respekteras av alla eller demokratiskt försöka ändras. Minst sex av riksdagens partier borde kunna enas om en betydligt kraftfullare integrationspolitik.
http://www.gp.se/ledare/en-sorglig-utveckling-1.4569519
https://www.svd.se/nuri-kino-en-ny-slags-manniskohandel
http://www.gp.se/nyheter/debatt/ingenting-biter-på-de-nya-gängkriminella-1.3971165

Den föredetta tjänstgörande biskopen Caroline Krook hade igår en debatt mot Polisens tullchef på Aktuellt. Ämnet var om Polisen ska ha rätten att gå in i kyrkans rum för att omhänderta människor som olagligt befinner sig i Sverige. Krook tyckte att människor måste få stå upp för det de tycker är rätt. Polisen tyckte att lagen ska gälla. Självklart ska lagen gälla alla likvärdigt på det territorium som våra lagar gäller. Krooks sätt att resonera påminner mycket om det resonemang som människor som utövar hedersförtryck använder. Staten måste vara glasklar med att i Sverige gäller svensk lag alla, inga undantag. Om Krook anser att det finns lagar och regler som är dåliga får hon engagera sig politiskt och försöka få majoritet för andra lagar och regler. Politiskt borde detta vara självklart för alla partier representerade i Sveriges riksdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar