torsdag 24 augusti 2017

Ledtider

Strukturell förändring tar tid
Det är valtider snart. Luftslotten kommer att "hagla" från vissa partier. Sannolikt från många partier. Löften om att det som inte fungerar snart ska göra det för att pengar skjuts till. Som att mer pengar alltid är lösningen på alla jordens problem.... Dåligt ledarskap är nästan alltid det största skälet till att en verksamhet går dåligt.


För det första tar det tid att ändra saker som misskötts länge. För det andra kommer snart nästa lågkonjunktur, då finns det mycket mindre pengar än nu för driftsutgifter. Det kommer att ta många år att stärka till exempel Polis och Försvar. Därför krävs långsiktigt trovärdiga politiska överenskommelser. Det krävs också attitydförändringar som gör att människor vill välja att bli polis eller militär i konkurrens med andra alternativ. För att stärka Polisen, Försvaret och sjukvården med människor måste faktiskt människor också vilja söka sig till de möjliga uppdragen och den utbildning som krävs. Och de som redan valt dessa viktiga arbetsuppgifter måste uppskattas och ges den status de förtjänar. Så länge allt reduceras till att handla om lön, lön och lön tror jag det blir svårt. Svensk BNP per person minskar, så vi måste inse att vi i nuläget inte har stora utrymmen att höja lönerna. I vart fall om man inte vill tokinflatera ekonomin. Det kanske är en bra metod för att hantera all farlig belåning som nu finns efter en lång period med farligt låga räntor. Låga räntor parallellt med orimligt höga räntemarginaler från långivare! 


Det är dags att inse att olika jobb har olika sakinnehåll. De ekonomiska ersättningarna måste vara anständiga men framförallt måste arbetsinnehållet och dess villkor förutom lön vara så attraktivt som möjligt. Om fokus läggs mer på att säkerställa det tror jag att vi inom fem år kan lösa de rekryteringsproblem, och "stannakvarproblem" som vi idag brottas med. Självklart kan vi vända denna negativa trend, men det kommer inte att gå så fort som till exempel Stefan Löfvén vill ge sken av. Särskilt inte när de fortsätter att backa upp en Polischef som saknar förtroende bland de flesta inom Polisen. Igår gick också flera experter om polisverksamhet och poliser ut och kritiserade Stefan Löfvéns fina löften som just luftslott.
http://www.expressen.se/ledare/ge-polisen-mer-pengar-och-mindre-att-gora/
https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=UNT&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2fledare%2fsnart-inaktuell-budget-4733065.aspx&callback=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2finc%2feprencallback

Dagens kalkon
Gammeltänkare i en ny tid. Självklart behövs reformer som kan säkerställa ett väl fungerande samhälle även i den nya digitala och globala tid vi lever i. I en tid där även människor med dåliga gymnasiebetyg och icke arbetskraftsinvandrade ska kunna göra nytta och ges en rimlig chans att förverkliga sina drömmar.
http://www.gp.se/ledare/vad-%C3%A4r-den-svenska-modellen-v%C3%A4rd-1.4547333

Dagens stjärna
Alliansen. De har slutat att "lalla" inom riksdagen och börjat bedriva oppositionspolitik. Om interna ledarstrider bara kan läggas åt sidan så kanske vänstern kan besegras i kommande val. Svenska folket har inte röstat fram ett skattehöjarkompani i Sveriges riksdag. Svenska folket vill att regering, riksdag och lokala demokratiska församlingar får ordning på samhällskontraktet. Vi vill få värde för pengarna vi betalar i skatt. Vi vill att Sverige ska fortsätta att vara ett relativt tryggt samhälle att leva i! Innan det är på plats är det mycket oklokt att öka skattetrycket ytterligare. Många attraktiva människor på den svenska arbetsmarknaden är också attraktiva i andra länders arbetsmarknad.
http://www.expressen.se/nyheter/lofven-backar-om-skattehojningar-men-behaller-flygskatten-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar