torsdag 31 augusti 2017

Mer ved i en livsfarlig brasa

Upp och ner
På vår jord är det så att allt som åker upp kommer ner. Tyngdlagen har den logiken. Det gäller även den av människan skapade ekonomin. Nu är det så att vi i Sverige har goda ekonomiska tider, eller? Som alltid beror det på hur man studerar vad som är orsak och verkan. Minusränta, stora pensionsavgångar, historisk stor invandring och en mycket stor efterfrågan på bostäder eldar på svensk ekonomi. Det är inte stora exportframgångar som eldar på statens ekonomi. Många kommuner är redan idag i dålig ekonomisk form, i så kallad högkonjunktur. Inget växer till himlen. Sveriges nästa lågkonjunktur kommer av många skäl bli en hårdlandning. Har vi det politiska ledarskapet som klarar av det? Det tror inte jag.
http://www.realtid.se/debatt/darfor-fallerar-det-svenska-politiska-ledarskapet

Minusränta
Aldrig har vi tidigare i vår mänskliga historia haft minusränta när det är så kallad högkonjunktur. Under många år har nu Sverige haft en väldigt låg ränta som eldat på skuldsättningsgraden bland främst storstadsmänniskor på ett farligt sätt. Räntekänsligheten är nu mycket hög och när nästa lågkonjunktur slår till finns inte stimulansmedlet lägre ränta som stimulans"vapen".
http://www.dn.se/ekonomi/vad-innebar-minusranta/
http://www.di.se/opinion/martin-floden-darfor-har-vi-minusranta/
https://www.google.se/search?q=r%C3%A4nteutveckling+1990-2017&hl=sv&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiwzoqQiv_VAhXENpoKHfElDIsQsAQITw&biw=1680&bih=955
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5271318
http://hypotek.swedbank.se/rantor/historiska-rantor/historik-bostadsrantor-1985-1992/


Stora pensionsavgångar
Sveriges historiskt stora pensionsavgångar de senaste åren bidrar självklart kraftigt till att arbetsmarknaden blivit överhettad. Väldigt många kompetenta människor har lämnat arbetsmarknaden och både näringsliv och offentlig sektor söker desperat efter rimligt duktiga att ersätta dem. Allt fler äldre som lämnat arbetsmarknaden sätter också mycket större press på omsorgs- och vårdbehovet runt om i Sverige. Ett bättre mått på vad framtiden bär på än antalet arbetslösa är försörjningskvoten. När andelen människor klassade som i yrkesaktiv ålder minskar går vi en sämre framtid till mötes. Försörjningskvoten försämras i Sverige.
http://www.helasverige.se/fileadmin/user_upload/LBR/Uppland/utrikesfoedda_-_landsbygd_-_af.pdf
https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/UF0515_2014I35_BR_AM85BR1401.pdf
https://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Statistik-och-publikationer/Prognoser.html
https://www.scb.se/statistik/AM/AA9999/2003M00/AM78ST0302_06.pdf


Historiskt stor invandring
De senaste tio åren har Sverige haft historiskt stor invandring. Framförallt asylinvandring. Sverige behöver mer arbetskraft för att försvara sitt välstånd. Samtidigt är det omöjligt att försvara det generella välfärdssamhället om inte de allra flesta av våra invandrade inom rimlig tid blir självförsörjande och inkluderade i samhällsbygget. Allt fler människor som lever i hopplöshet och i samhällen med egna "lagar" leder bara mot sönderfall och kraftiga samhällskonflikter. Den misslyckade integrationen måste få ett slut. Vi måste skyndsamt med kraft stoppa en allt starkare organiserad brottslighet, vi måste göra fler invånare självförsörjande och vi måste skapa förutsättningar för hoppfullhet hos alla våra invånare. Den negativa trenden att BNP/invånare minskar måste brytas!
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/in-och-utvandring/
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-ta-tillbaka-f%C3%B6rorten-fr%C3%A5n-de-kriminella-1.4583553


Mycket stor efterfrågan på bostäder
Det finns en stor efterfrågan på bostäder i Sverige. Behovet av bostäder är särskilt stort bland asylinvandrade, ungdomar som vill flytta hemifrån och arbetskraftsinvandrade. Behov är dock inte samma sak som att den som har behovet också har råd att betala kostnaderna för ett boende. Riskerna kopplat till all nyproduktion som nu äger rum är stora. Det kan nästan vem som helst som ordentligt tänker efter förstå.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/boende-byggande-och-bebyggelse/bostadsbyggande-och-ombyggnad/nybyggnad-av-bostader/
http://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsplanering/bostadsmarknaden/indikatorer-for-bostadsbyggande/
http://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/q517w/hyrorna-for-nyproduktion-skenar


Regeringens politik att nu valfläska med att slänga på ännu mer ved på en konstgjord ekonomisk brasa är vansinnig. Det rätta är istället att ställa om, inkludera människor i utanförskap mycket bättre, effektivisera och att spara i ladorna inför den lågkonjunktur som stundar. Men det är ansvarstagande, inte valarbete....
https://www.svd.se/om/hostbudgeten-for-2017


Dagens kalkon
De som låtsas som att vi har goda tider när vi vet att de strukturella problemen växer sig allt kraftigare. Problem som tar tid att lösa.
http://www.realtid.se/debatt/darfor-fallerar-det-svenska-politiska-ledarskapet


Dagens stjärna
Regeringen. Om det blir mer än "fina ord" är det bra att den okloka centraliseringen av allt får ett slut.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6766334

Även Paul Frigyes, som gett ut en ny bok om mediadrev. Vi lever i en tid av stora politiska utmaningar där vi behöver mer debatt om riktig politik, inte mindre. Vi behöver fler skarpa debatter om sakfrågor, inte färre. Vi behöver en idédebatt som inte skyms av rituella fördrivningar." Myckt kloka reflektioner. Mer hjärna behövs i samhällsdebatterna.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/darfor-blev-batras-fordrivning-underhallning-18346







2 kommentarer:

  1. Undra när man ska börja inse att det ekonomiska klimatet kräver att det byggs mindre lägenheter. Vi bor väldigt stort i Sverige (kvm /person) jämfört med många andra mer tätbefoklade länder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det undrar jag också. Sannolikt förstår de flesta det inom kort när bostadsbubblan kraftigt spricker. Redan nu har vi tydliga indikatorer om det eftersom flera byggbolagsaktier kraftigt tappat i värde de senaste veckorna. Tyvärr kommer många nya bostadsrättsföreningar också få stora bekymmer framöver. Tänk att vi har så svårt att undvika gamla misstag. Särskilt irriterande när det dessutom inte var så länge sedan som vi hade en fastighetsbubbla i Sverige.

      Radera