söndag 10 september 2017

Behov är inte lika med betalningsförmåga

Vad var det jag sa....
Finns det något mer irriterande än kommentaren "vad var det jag sa". Den är också rätt meningslös eftersom det som hänt inträffat och inte kan göras ogjort. Hur länge har väldigt många varit medvetna om att den svenska bostadsmarknaden varit sjukligt överhettad? Vilka är krafterna som låtsats som att det inte är så? Helt klart är att Världsbanken och EU hör till dem som utifrån Sverige försökt få svenska beslutsfattare att kyla ner bostadsmarknaden under en längre tid för att undvika en krasch. Krascher är inte så roliga vare sig för enskilda eller ett samhälle i stort. Ändå verkar vi människor vara oförmögna att undvika dem eftersom de återvänder med jämna mellanrum.

Prisutvecklingen på bostäder har varit pervers i Sverige. Särskilt på nyproducerade bostäder. Varför har det blivit så? Låg ränta, 30%iga ränteavdrag och tidigare bostadsbrist har självklart haft en stor skuld till utvecklingen. Också alla regleringar som gör det dyrt att bygga i Sverige och som också i princip gör det omöjligt att bygga smarta mindre boendeformer som ekonomiskt svaga kan bo i, i vart fall som ingångsboenden. Varför är det så mycket dyrare att bygga i Sverige jämfört med alla andra länder inom EU OCH i Norge? Sjukt, sjukt och ännu sjukare är det att landet och dess delar än en gång försatts i denna situation. Priset kommer att få betalas av skattebetalarna MEN tusentals, sannolikt tio tusentals kommer att få sin privatekonomi kraschad när till exempel överbelånade bostadsrättsföreningar och bostadsrätter kraftigt sjunker i värde och månadsavgifterna kraftigt tvingas höjas. Du vet väl att vi fortfarande har invånare som gick i personlig konkurs under krisen i början av 1990-talet som inte återhämtat sig? Du tror väl inte enskilda människor räddas på ett sätt som påminner om hur "systemkritiska verksamheter", typ banker, räddas?

Håll i hatten! Hur många har råd med dessa bostäder som nyproduceras? Vilka ska betala priset för att det byggs väldigt mycket som inte matchar betalningsförmågan? Är den orimliga kostandsutvecklingen en nyhet? Nej!
http://www.gp.se/nyheter/sverige/f%C3%A4rska-siffror-sverige-v%C3%A4rst-i-byggklassen-1.4591028
https://www.va.se/nyheter/2017/01/05/storbanken-sveriges-bostadsmarknad-ar-narmast-en-krasch-i-hela-europa/
https://www.svd.se/bostadsfragan-ar-en-social-krutdurk
https://www.svd.se/bygg-bostader-som-vanligt-folk-har-rad-med

Dagens kalkon
NMR. All människofientlig verksamhet ska kraftfullt motverkas. All extremism är av ondo. Inga extremister är bättre än några andra. Trist att det finns så många människor som är så vilse och som sannolikt fått för lite kärlek under sin uppväxt.
http://www.expressen.se/gt/kultur/nmr-ar-ingen-ofarlig-sekt/

Dagens stjärnor
De som har förmåga att se till folkets bästa och hitta demokratiska lösningar som gör att en kommun och ett land rimligt bra kan tackla sina utmaningar. Det kräver dock inte att man måste "sova med fienden".
https://www.etc.se/utrikes/sova-med-fienden

Den svenske låtskrivaren och musikproducenten Max Martin. Imponerande framgångsrik i en tuff bransch.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Max_Martin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar