måndag 25 september 2017

Maktens kvinnor med anknytning till Uppsala

Utvecklingssteg
Blenda Ljungberg från Uppsala blev Sveriges första kvinnliga stadsfullmäktigeordförande. I Uppsala har många viktiga steg tagits i den svenska jämställdhetskampen. Som bekant har det demokratiskt ledda Sverige aldrig styrts av en kvinna.
Precis som i flera andra Europeiska länder under sin tid, mitten av 1600-talet, hade drottning Kristina kvinnliga regentkollegor. Efter att Gustaf II Adolf stupat vid slaget i Lützen var hon på tur att ärva regentämbetet. Kristina var minderårig och riksrådet Axel Oxenstierna styrde i praktiken landet fram till att Kristina tog över. Den långa tiden av tjänstemannastyre över Sverige hade nog stor betydelse för hur svensk statsförvaltning utvecklades. Tro det eller ej men under Kristinas tid ändrades successionsordningen så att endast män kunde ärva tronen.... I Uppsala abdikerade, avgick, drottning Kristina på Uppsala slott. Hon blev katolik och emigrerade till Rom. I Rom, i S:t Peterskyrkan är hon tveklöst den svensk som har den pråligaste begravningsplatsen någonsin.
Uppsala tycks i jämlikhetsutvecklingen spela en stor roll. Sveriges första kvinnliga talman i riksdagen, Birgitta Dahl, var från Uppsala. Det skulle vara intressant att ta del av vilka odds spelbolagen skulle sätta på att Sveriges första kvinnliga statsminister kommer att ha starka band till Uppsala. Det är med stolthet jag konstaterar att Uppsala har en stark jämställdhetstradition. Du vet väl att även Sveriges tidigare mäktigaste kvinnliga VD, Annika Falkenberg, tidigare chef för banken SEB oxå härstammar från Uppsala? Det måste vara något speciellt i Uppsalavattnet... Må bäste hen vinna!
Dagens kalkon
Missnöjesväljare i Tyskland som tror att isolationism och enfald är smarta värdeskapande vägar framåt. Angela Merkel är nu en betydligt svagare rikskansler än tidigare. Det stärker inte möjligheterna att EU hittar bättre vägar framåt som gör samarbetet "smalare och vassare". Att det tyska valet mött ett så stort ointresse runt om i Asien och i USA visar väl att Europa inte längre har fornstora dagars glans. Det är nya tider. Och snart är vi 8 miljarder människor på jorden.
Dagens stjärna
Svenskt Näringsliv. Jag tycker att deras ranking av näringslivsklimat bland Sveriges 290 kommuner är ett mycket bra verktyg för att stimulera Sveriges delar att bli mer företagarvänliga. Håll med om att det är märkligt att inte alla kommuner förstår att jobba bättre med näringslivsutveckling då det skapar grunden för vårt välstånd!
http://www.foretagsklimat.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar