torsdag 14 september 2017

På äldre dagar

Tryggt och utvecklande
Om vi har förmånen att bli riktigt gamla är det en fantastisk gåva. Även om vårt liv blir långt är det ur ett universumperspektiv kort och går i ett rasande tempo. Det gäller att fylla det klokt med meningsfullt innehåll.


Från vaggan till graven strävar de flesta efter ett liv fyllt med utveckling i en trygg miljö. Tiden som vis åldring är inget undantag. Jag törs påstå att nästan alla äldre vill fortsätta att lära och uppleva så länge som möjligt. I en värld där fysisk styrka har en allt mindre betydelse för hur väl människor kan bidra till vår mänsklighets utveckling kan vi addera stort samhällsvärde hela livet. Dagens utveckling med allt fler dementa blir förhoppningsvis en parantes då forskning och utvecklings säkert kan fixa det också inom några år.



Demografiskt och samhällsekonomiskt kan den svenska välfärdsmodellen enkelt beskrivas. Modellen bygger generellt på att varje individ följer ett visst livsmönster. Ekvationen räknar med att vi kostar pengar de första och sista cirka 20-åren i livet. Däremellan förväntas vi betala för tiden innan arbetsliv och därefter, gärna också bidra mer för att bekosta de som inte klarar av att "följa försäkringsvillkoren". Så ser förenklat den svenska välfärdsmodellen ut. Så många som möjligt av det totala antalet invånare måste jobba för att modellen ska fungera. Antalet som inte jobbar i förhållande till de som jobbar brukar beskrivas som försörjningskvoten. När försörjningskvoten minskar är vår typ av samhälle starkare. Idag ökar försörjningskvoten.

Andelen äldre bland vår befolkning ökar stadigt. Tänk att det finns människor som bara problematiserar runt det. I grunden är det fantastiskt positivt. Samtidigt kräver det reformer som också gör det faktumet ekonomiskt hållbart om vi utgår ifrån att samhällskontraktet mellan enskild person och det gemensamma inte försämras.


Kreativt tänkande är nödvändigt för att inte äldreutvecklingen ska vara synonymt med kraftigt ökade kostnader. Jag är säker på att vi kan klara det på ett bra och medmänskligt sätt. Den bifogade artikeln är viktig. Mer pengar till något är ofta inte det som krävs för att leverera bra eller bättre kvalitet. Väldigt mycket handlar om smart ledarskap och att just tänka i nya banor. Viktigast av allt är att ha fokus på kvalitet och prisvärdhet.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/dyr-aldreomsorg-ger-inte-nojdare-brukare-18600
Är ny teknik räddningen?
Hur ska kostnaderna hanteras i takt med en åldrande befolkning i behov av mer stöd? Många sätter sitt hopp till ny teknik. Jag tror ny teknik kommer att hjälpa till mycket. Samtidigt tror jag att vi helt behöver tänka om kopplat till säg livets sista 30 år om vi har förmånen att bli 90 år. Främst behöver vi människor få känna mening och social stimulans. Teknik kan göra viss nytta även för att stimulera de behoven men långt ifrån tillräckligt. Människor behöver fortsatt mänskliga relationer.
https://www.dagenssamhalle.se/play/ny-teknik-en-revolution-i-aeldreomsorgen-27610
Dagens kalkon
Delar av Nordeas ägare. Har inte en majoritet av Nordeas ägare gett klartecken för flytt? En styrelse ska representera ägarna så det förefaller osannolikt att stöd saknas. Antingen ägnar sig vissa ägare åt imageputsning på falska grunder eller så vet de inte hur relationen mellan ägare och styrelser i aktiebolag fungerar. Vilket av det tror du det är...
http://www.expressen.se/dinapengar/nordeas-agare-hotar-stoppa-flytten-till-finland/



Dagens stjärna
Carlos Lopez, grundare av det framgångsrika Uppsala danscenter. Fick igår nybyggarpris i Uppsala län på Uppsala slott! Väldigt kul och välförtjänt. Dans är hälsosamt på många sätt. Fysisk träning i kombination med socialt umgänge gör livet roligare och friskare. Mer dans åt folket!
http://www.uppsaladanscenter.com/member/carlos-lopez/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar