måndag 18 september 2017

Stora spännande förändringar

Den digitala tiden
Nu är en väldigt spännande tid. På många sätt. En konsekvens av att väldigt många fler av världens människor, än någonsin tidigare, idag tillhör medelklassen är att forskning och utveckling går allt snabbare. Mängden medelklass i kombination med den digitala revolutionen skapar en helt ny dynamik på vår jord. Tempot är extremt högt. Så högt att ingen av oss människor klarar av att förstå krafterna som är i rörelse. Personligen tycker jag att det är fantastiskt. Under förutsättning att vi klarar av att få till en kraftfull delningsekonomi, som inte tär på ändliga resurser som idag, är jag övertygad om att vår gemensamma framtid är ljus. Delningsekonomin är också på stark frammarsch även om starka intressen kämpar emot. Starka krafter som gamla bolag som tappar affärer och stater som tappar skatteintäkter. Delningsekonomin ändrar på mycket och som vanligt kräver stora förändringar också anpassning av otidsenliga system. Den digitala tiden och delningsekonomin behöver ett nytt ekonomiskt ramverk att verka inom.
https://digital.di.se/artikel/har-ar-de-hetaste-trenderna-och-bolagen-i-sveriges-vaxande-delningsekonomi
http://supermiljobloggen.se/nyheter/2017/01/de-basta-appparna-och-tjansterna-for-delningsekonomi
http://entreprenorskapsforum.se/aktiviteter/genomforda-aktiviteter/nya-drivkrafter-i-delningsekonomin/
BNP mäter värdet av alla varor och tjänster som produceras inom ett lands gränser. Hur relevant är det måttet i en ekonomi som skapar värde på ett sätt som bygger på en logik där allt färre produkter säljs och där allt mer säljs som tjänster och där tjänstevärdet är delat? Tjänster som också tillhandahålls via digitala hubbar i skatteparadis. Som vanligt blir de som tidigt utnyttjar möjligheterna i brytningstider enormt förmögna. Som vanligt går staters anpassningar i demokratier sakta. Personligen tycker jag allt mer att HDI, Human development index, bättre speglar ett lokalsamhälles utveckling än BNP.
http://nationalekonomi.hannes.se/makroekonomi/bnp
http://www.regeringen.se/496f5b/contentassets/08bfa437c6c04c8d98c73ac6b33b4799/metod-for-berakning-av-potentiella-variabler.pdf
Dagens kalkon
De som kämpar emot en utvecklingskraft som i grunden är positiv. I en värld där vi människor inte enkelt klarar av att förstå nya möjligheter är det entreprenörer som ser möjligheterna att hjälpa oss. Många av dessa människor, entreprenörer, är seriösa och några få är oseriösa. I alla tider har organiserad brottslighet varit snabba på att utnyttja hål i system. Organiserad brottslighet kan beskrivas som oönskad entreprenöriell verksamhet. De flesta entreprenörer och företagare drivs dock av att bidra till värdeskapande i vårt gemensamma välståndsbygge. Ofta är det också mäklare som tjänar mest pengar på olika marknader. Mäklare som inte tar dyra risker kopplade till produktutveckling och lagerbindningar. Mellanhänder gör många gånger nytta. Bifogad artikel om att mellanhänderna är av ondo i den nya tiden är intressant. Eftersom vi människor har svårt att till exempel byta bank är det toppen att det finns företag som jobbar på provision för att försöka få människor att byta leverantör. Det skapar en värdefull konkurrens och i det stora bidrar det till slutkundsnytta. Att det finns några få oseriösa spelare på en marknad är inte ett tillräckligt bra skäl för att motverka dessa mäklande krafter som bidrar till att vi snabbare ställer om till en ny tid.
http://www.di.se/debatt/mikael-nachemson-stoppa-mellanhanderna/
Dagens stjärna
Susanna Birgersson. Hon uppmanar till en mycket bredare granskning av SDs sakpolitik och dess önskade samhällsutveckling. Att fastna enbart på invandringsfrågorna är att göra det dumt enkelt för sig. Alla partier ska granskas utifrån vilken helhetspolitik de driver. Det finns en mängd sakfrågor där SD avviker från de flesta andra partier. Det är viktigt att göra även det klart för människor som mest är missnöjda och därför väljer partiet som upplevs som det enda tydliga missnöjespartiet.
http://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/ensidig-granskning-gor-oss-inte-klokare-pa-sd/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar