tisdag 24 oktober 2017

Ansvarsfullt ledarskap

Önsketänkande räcker inte
En sak är helt säker, ingen vet vad som händer i framtiden. Samtidigt försöker ansvarsfulla makthavare att styra framtiden och utvecklar ständigt strategier för att driva egna särintressen. Allt är i ständig rörelse. Människor och grupper av människor med förmåga att tänka strategiskt kan se mönster i samhällsutvecklingen. Mönster som gör det möjligt att tidigt ta tag i problem medans de är små och lättare än senare att lösa. Mönster som öppnar upp för nya möjligheter som till exempel tidigt kan ge konkurrensfördelar om de utnyttjas klokt.


Det är klokt att rösta på enskilda politiker och partier som tydligt står upp för en ansvarsfull politik. Det innebär att klara av att leverera god välfärd inom rimliga ekonomiska ramar. Det innebär att ha förmågan att strategiskt företräda sina relevanta invånare mot en bättre framtid, även om det då och då blir lågkonjunkturer. Det finns gott om oansvar inför framtiden just nu. "Den dystra prognosen för svensk tillväxt får inte avfärdas. Inte minst eftersom det olyckligtvis sammanfaller med att utgifterna galopperar i kommuner och landsting runt om i landet. Det visar hösten ekonomirapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som presenterades den 17 oktober. SKL konstaterar att demografins utveckling innebär ökade kostnader när behoven av skola, vård och omsorg växer i snabb takt." Citat hämtade från den nedan bifogade läsvärda ledaren från GP.


http://www.gp.se/ledare/vi-behöver-färre-syrsor-i-politiken-1.4752634
https://www.synonymer.se/sv-syn/strategi
https://www.uu.se/om-uu/mal-strategier-planer/
https://www.prv.se/sv/prv-for-foretagare/ordlista/affarsstrategi/
http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2017/01/nationell-sakerhetsstrategi/
Det går att tidigt se mönster i vår samhällsutveckling. Problem går att lösa. Lösningarna och reformerna kan vara i många former. Det är oansvarigt att inte ta i problem. Återigen är det en sanning som de allra flesta människor känner till att det är betydligt lättare att lösa problem när de inte vuxit sig stora. Det är också mycket oklokt att vänta till lågkonjunktur innan man i panik börjar göra brandsläckningar som då är tvungna, det blir sannolikt väldigt smärtsamma ingrepp runt om i våra kommuner.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/staten-m%C3%A5ste-ta-ansvar-f%C3%B6r-en-illa-sk%C3%B6tt-migration-1.4465752



Dagens kalkon
Helge Fossmo, numera Helge Iverssen. Bra att en människa som gjort sig skyldig till så hemska brott och som kraftigt missbrukat många människors förtroende inte får sitt straff tidsbestämt.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/helge-fossmo-kan-slippa-livstid/



Dagens stjärna
Starkt förankrade lokala politiker. Det är tveklöst en stor skillnad mellan lokalt starkt förankrade politiker och de som bara söker en politisk plattform för att påverka samhällsutvecklingen mer. En lokalpolitiker kan bäst tjäna de invånarna hen representerar om hen har många lokala kontakter, har ett användbart lokalt kontaktnät och på allvar brinner för bygden. Det är väldigt tydligt i det operativa politiska arbetet. Måste man vara född på en plats för att vara en sådan person? Nej, självklart inte. Men om man ska vara mer än en politiker wannabe  är det klokt att börja med att bygga ett brett förankrat kontaktnät av människor utanför partisfären. Lokal politik är något helt annat än nationell lagstiftning och statsbudgetfördelning. Det är i huvudsak operativ välfärdsutveckling och en ständig kamp om fördelning av begränsade resurser. Och det lokala politiska uppdraget handlar om att förbättra för de invånare man representerar, inga andra!
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/politikerförakt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar