tisdag 17 oktober 2017

Hur fria är dina tankar

Frihet
Hur fri är västvärlden idag? Vem är det som styr debatterna och debattklimatet i vår tid? Är det "spin-doctors" och "troll", enskilda tyckare, ofta kändisar i olika förpackningar, eller är det främmande makt? Är våra tankar mycket ofriare än vi tror i en ny digital tidsålder? Du minns väl att till exempel Google och Facebooks datamining gör att de idag på allvar sägs veta mer om dig än du gör själv? Dagens informationssamhälle är fantastiskt på många sätt men det är också ett samhälle med helt nya regler som kräver nya förhållningssätt och spelregler. Inte minst är behovet stort av mer grävande journalister som objektivt och skoningslöst jagar maktmissbruk och brottslighet.


Julian Assange måste anses ha fått ett mycket tufft straff även om han av personliga säkerhetsskäl vägrat att åka till Sverige för en rättegång. Han har suttit i husarrest under många år nu kopplat till anklagelser om våldtäkt. Det är en omfattande självvald frihetsberövelse. På inget sätt anser jag att människor som begår brott ska komma undan att få stå till svars för dem. Assange är en av världens mäktiga som också ska veta att lagar och regler ska gälla oss alla likvärdigt. Samtidigt är det viktigt att ta Assanges oro för att inställa sig i svenska domstol på allvar. Assange är jagad av mycket mäktigare krafter än han själv. Jag fortsätter att vidhålla att det är skandal att inte svenska åklagarmyndigheten valt att åka till England istället för att hålla på som man gjorde under lång tid. Människor som kan kopplas till att avslöja de mäktigaste människornas maktmissbruk lever mycket utsatta liv. Det kan vara viktigt att förstå, om vi tycker att rättvisan ska gälla oss alla i så stor utsträckning som möjligt. Historiskt har vi lärt oss att även de mäktigaste ofta har mäktiga fiender.

 

I denna nya digitala tid hade det varit utmärkt om det fanns fler seriösa och oberoende grävande journalister. Journalister som orkar, klarar av och vågar gräva i vad det är som händer. Som vågar utmana nya former av maktmissbruk i en ny digital tid. Journalister i kläm mellan små resurser och tillfälliga anställningsuppdrag är sannolikt inte tillräckligt vassa eller oberoende. När också grävande journalister i Europa mördas, för att de avslöjar maktens människor, är det ytterligare ett oroande inslag i Europas bekymmersamma tider. Märkligt att inte mordet på den maltesiska journalisten fått betydligt mer uppmärksamhet i Europas medier! Hela Europas journalistkår borde resa sig och stå upp för Daphne Caruana Galizia! Alla Europas journalister borde enas runt att sätta dit alla med koppling till detta fruktansvärda brott. Ett brott inte "enbart" mot henne utan mot att just alla oavsett makt ska få ta ansvar för sina handlingar.

https://www.svtplay.se/video/15508709/risk--filmen-om-julian-assange/dox-risk-filmen-om-julian-assange-avsnitt-1
https://wikileaks.org/
Tor

Är det Tor som vann över Oden till sist? Den Nordiska mytologin bär på många intressanta berättelser. Tor tillhör en av de mäktigaste bland berättelsernas huvudrollsinnehavare. Jag är tudelad om vad jag tycker om att det skapas nätverkstjänster som gör oss anonyma. För att skydda de goda krafterna som kämpar mot de onda är det bra. Samtidigt blir det kraftfulla verktyg som snabbt också nyttjas av de onda. Vem har sagt att livet ska vara enkelt..... 




Dagens kalkon

Gustav Fridolin. Hur dålig får man vara som minister för skolan? Skolan är den enskilt viktigaste verksamheten för ett samhälles förmåga att skapa ett framgångsrikt generellt välstånd. Har Fridolin lyckats med någon förändring som varit bra för det pedagogiska arbetet eller för att motivera fler duktiga att vilja bli lärare? Priset blir högt för medborgarna när partier som inte är regeringsfäiga får chansen att leka ledare på riktigt.




Herr Weinstein. Ett nej är ett nej och ska alltid respekteras. Även om man är en mäktig mångmiljardär bland många "wannabes". Oavsett vem du är ska du alltid ställas till svars när du tar dig rätten att utsätta andra människor för brott eller oacceptabelt maktmissbruk. Även världens mäktigaste måste få ta ansvar för sina vägval.
https://www.expressen.se/noje/weinstein-anklagas-for-en-ny-valdtakt/
Dagens stjärna

De som vågat stå upp för försvaret av ett socialliberalt samhälle i tider då ohållbara godhetsdrömmar fått råda i samhällsdebatten. Särskilt tack till Anna Dahlberg, Alice Teodorescu och Tove Lifvendahl som tydligt, och ofta faktabaserat, argumenterat för hur fel rikspolitikerna väglett oss under allt för många år. Vägvalsfel som allt tydligare, i högkonjunktur, på riktigt etablerar allt mer riktig fattigdom i Sverige. All respekt till dessa ledarskribenter som klarar av att balansera hjärta med hjärna i sin argumentation i sakfrågor.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar