tisdag 10 oktober 2017

Kortsiktighet eller långsiktighet

Rationella beslut
Ekonomisk teori bygger på antagandet att människor är rationella och på ceteris paribus, allt annat lika, i en värld som är i ständig förändring. Nästan vem som helst förstår att båda dessa antaganden är grova förenklingar för att ändå få någon bäring i en stormig värld. Richard H Thaler får Nobels pris i ekonomi för sin forskning om att människan inte är så rationell som vissa vill tro. Kortsiktig vinning vägleder allt för ofta både enskilda och grupper, inte minst inom politiken före långsiktigt kloka vägval. Ingen som är intresserad av beteendevetenskap om oss människor är förvånad. Ändå väldigt bra att årets Nobelpris tilldelas en forskare som på ett vetenskapligt sätt kan styrka det faktumet. En av mina enkla slutsatser om varför den kinesiska kulturen tar en allt större maktposition i världen är att deras kultur/tänkande generellt är mer långsiktigt än det anglosaxiska kortsiktiga.

Hur rationellt är det att köpa en bostad idag? Till rätt pris har det oftast varit en god investering. Vad är rätt pris? Det finns kortsiktiga och långsiktiga perspektiv på det. Och i en kall världsdel som vår är det bra att ha en bostad.

Nobels priser fantastisk marknadsföring av Sverige
Vad är det som bäst sätter Sverige på världskartan som ett intressant och utvecklingsorienterat land? Tveklöst Nobelprisen. Dagens svenskar ska vara väldigt glada över det arv som Alfred Nobel lämnade efter sig.
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/h%C3%A4r-%C3%A4r-%C3%A5rets-nobelpristagare-1.4714052
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/alfred-nobel-en-mangsidig-man
https://sv.wikipedia.org/wiki/Alfred_Nobel
Dagens kalkon
De som utövar hedersförtryck och de som kidnappar barn.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/tomma-stolar-efter-sommarlovet-1.4715131

Dagens stjärna
Alliansen. Känns som att det nu finns en chans att vänsterns grepp över Sverige har en chans att brytas i riksdagsvalet 2018. Centerpartiet och övriga alliansen representerar en reformagenda som inger hopp för ett fortsatt svenskt generellt välstånd. Vänstern i Sverige saknar helt reformidéer och reformvilja i en tid där Sverige behöver ställas om på många sätt för att skapa ett fortsatt högt välstånd för våra invånare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar