måndag 30 oktober 2017

Status

Vem har hög status?
Hållbarhet har många dimensioner. I alla sammanhang kan vi med fördel tala om hållbarhet. Måttfullhet kan med fördel ses som en synonym till hållbarhet. Mest talas det om hållbarhet kopplat till miljö- och klimatengagemang. En mycket stor, och positiv förändring det senaste året, är att miljökämpar vänt sin domedagsretorik till en möjlighetsretorik istället. Det har jag länge efterfrågat då det innebär väldigt mycket större förutsättningar att nå de säg 80% av jordens befolkning som inte är "hard core" miljöengagerade. Det finns massor av krassa positiva argument för att kämpa för en bättre miljö och ett klimat som inte onödigt snabbt ändras till det negativa för många människor. Susanna Birgerssons reflektioner är läsvärda, "Vi behöver lära oss att tacka nej, att hålla fast blicken, att gräva djupare. Dygderna vi borde öva oss i är måttfullhet, självbehärskning och förnöjsamhet." Metoden för att nå dit tror jag är krasst statustänkande. När de människor ger människor som har hög slöseriförmåga men väljer att leva måttfult högst status, då får vi också ett bättre miljö- och klimatarbete. Förhoppningsvis kommer delningsekonomin skapa stora förutsättningar för att måttfullheten ska få ett starkt fäste i vårt samhälle. Är inte måttfullhet, lagom, något fint i den svenska kulturen att bygga vidare på? När kändisarna, och mångmiljonärerna, visar att de delar kläder, nyttjar bilpooler, bor kompakt och resekompenserar kommer klimatförbättringsarbetet gå i en rasande takt.
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/lar-dig-att-vara-nojd-och-radda-klimatet-pa-kopet/
http://www.hallbarhet.lu.se/om-hallbarhetsforum/vad-ar-hallbarhet
https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5llbar_utveckling
https://etiker.wordpress.com/dygder/
Hårt mot hårt
Mjukisnaivister vill aldrig inse att det finns onda människor och att det också finns människor som är beredda att gå väldigt långt för egen vinnings skull. Det är en fin medmänsklig grundinställning att tro gott om sina medmänniskor. Personligen gör jag alltid det som ingångsvärde när jag träffar nya människor. I takt med att man lär känna varandra får beteenden avgöra hur i vart fall jag väljer att se på, och förhålla mig till, en annan människa.


I dagens UNT kan vi läsa en bra debattartikel skriven av tre socialdemokratiska riksdagsledamöter från Uppsala. De skriver att vi måste göra hårdare moteld mot den grova brottsligheten. I sak är deras budskap bra MEN sättet de formulerar sig på visar hur många naivister vi ändå har i vårt samhälle. Sannolikt på grund av att vi haft fred i över 200 år. Artikelförfattarna avslutar med "Vårt fokus är de medborgare som följer lagar och regler, som gör sin plikt och då också kräver sin rätt. En sådan rättighet är att känna sig trygg och för det behöver kriminella sättas bakom lås och bom." Tänk att det inte är självklarheter att det är syftet med varför Polis och rättsystemet finns? Utan tvekan är tryggheten i vårt samhälle, människors friheter, kraftigt hotade om organiserad brottslighet och alternativa rättsystem tillåts i vårt land. Det är helt oacceptabelt!
http://www.unt.se/asikt/debatt/sla-tillbaka-mot-kriminaliteten-4800851.aspx

Ett av de bästa sätten för att bekämpa brottslighet är att göra det mycket enklare att beslagta alla tillgångar som kriminella eller "flergångsmålvakter" har. Den som inte kan styrka hur man har råd att leva det lyxliv man lever kan anses skyldig till motsatsen bevisats. Utan att kunna leva ett liv i lyx kommer attraktionen med att vara organiserat kriminell inte att finnas. Mycket få kommer att tycka att allt negativt som den undre världen bjuder på blir tillräckligt attraktivt om inte statusen som pengar, fina bilar, dyra resor och så vidare idag innebär inte finns med som möjlig belöning om man tar sig uppåt i de kriminella systemen. Det andra sättet som jag ser som prioriterat är att skärpa straffet ordentligt för all inblandning i angrepp mot enskilda poliser eller Polisens tillgångar. Skälen för varför det är viktigt är många men främst för att en svår rekryteringssituation inte ska bli ännu svårare. Skulle du vilja bli polis om både ditt eget liv och dina familjemedlemmars liv står på spel? Mjukistiderna måste vara förbi. Människor som är beredda att använda grovt våld mot våra poliser är inga personer som mjukismetoder biter på. Maximal samling krävs för att sätta stopp för den grova organiserade brottsligheten. För varje dag vi mesar växer sig de onda krafterna allt starkare.
https://www.expressen.se/ledare/daden-mot-poliserna-ar-en-attack-pa-demokratin-/
https://www.bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2008-06-10-tillgangsinriktad-brottsbekampning.html
https://www.sydsvenskan.se/2017-03-21/regeringen-utser-nationell-samordnare-for-brottsbekampning

Dagens kalkon
De som inte förstår att höga skatter på arbete minskar incitamenten att arbeta. Det är i huvudsak arbete som skapar grunden för vårt generella välstånd.
http://www.gp.se/ledare/en-omv%C3%A4nd-arbetslinje-1.4773923

Dagens stjärna
Niklas Busch Thor. Sirius lagkapten som starkt bidragit till Sirus fotbolls stora framgångar de senaste åren. Efter årets säsong lägger han fotbollsskorna på hyllan och fokuserar på att vara pappa, partiledarman och någon form av jobb. TACK! för strålande insatser och en härlig inställning!
https://www.siriusfotboll.se/spelare/niklas-busch-thor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar