onsdag 4 oktober 2017

Under ytan

Frikoppling
Vad händer när det politiska livet istort frikopplar sig från övriga människors vardag och upplevda verklighet? Dagens politiska verklighet är väldigt krävande. Mer krävande än någonsin tidigare i en tuff tid där alla ledande politiker också måste förhålla sig till sociala medier. Visst kan man tro att man har ordentlig verklighetsförankring för att man hejar på andra föräldrar i barnens skola eller tar del av tyckandeflöden på sociala medier och opinionsmätningar. Visst ger de referensramarna viss bärighet. Men för att på riktigt förstå även känslorna kopplade till förändringar krävs mycket mer folklig närvaro. Främst tror jag att flera års arbetsliv, i olika roller, och att naturligt, ofta och i olika sammanhang vara tillgänglig för intryck och frågor leder rätt. Jag försöker vara väldigt närvarande bland alla Uppsalabor jag företräder. Det är både viktigt, lärorikt och uppskattat. Samtidigt är det extremt krävande att kombinera familjetid, inläsning av MASSOR av underlag, många förmöten och därefter beslutsmöten. Förmöten och beslutsmöten både inom Uppsala kommuns verksamhet och inom det parti man också representerar. Tro mig, det är en mycket krävande miljö. Lägg därutöver till alla politiska konflikter som lyfter fram skillnader mellan individer och partier så har du en beskrivning av tillvaron för dagens heltidspolitiker i större kommuner och dem med ledartröjor i nationella sammanhang. Glöm inte att det dessutom hela tiden krävs tillgänglighet för medierna. Den som inte prioriterar att klara uppdragen på toppnivå prioriterar sin tid. Många väljer då att jobba "internt". Är det ett av huvudskälen till att politikerföraktet ökar? Hur frigörs mer tid till just många naturliga möten med de invånare man företräder?
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/pa-twitter-kan-alla-hitta-stod-for-sin-favorittes-/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Politikerförakt
https://www.svd.se/fortroendekrisen-ar-en-politisk-skapelse

Dagens kalkon
Tomas Bodström. Har man varit minister och föreslås bli statens högste representant för ett län, landshövding, ska man ha omdömet att inte låta girighet gå före just omdömet om lämpligheten att ta vissa uppdrag.
http://www.expressen.se/ledare/lat-inte-bodstrom-bli-landshovding/

Dagens stjärna
Ulf Kristersson. Hans första dagar som partiledare har gett ett lugnt och tydligt intryck. Känns stabilt att han kan bidra till att vänsterstyret på ett klokt sätt kan brytas.
http://www.di.se/nyheter/moderaterna-presenterar-ny-ekonomisk-politisk-talesperson/
http://www.di.se/ledare/pm-nilsson-kristersson-markerar-ny-start-for-sverige/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar