lördag 28 oktober 2017

Vem klarar av ett stormigt hav

Ledarskap, ledarskap och ledarskap
Även i lungt vatten behövs ett ankare när man ”lägger till” en båt. För att segla en båt framgångsrikt i Stockholms skärgård krävs god kunskap om kartläsning och praktisk seglingserfarenhet. Grynnorna är många och trängseln omfattande. Till havs vet alla att det är kaptenen som bestämmer. Den erfarne och kloke kaptenen väljer övrig besättning efter kompetens, inklusive förståelsen för att det i krislägen inte är utrymme för demokrati utan det är kaptenens kompetens som blir avgörande för hur båtens besättning klarar en kraftig storm. Den kloka kapten har tränat med sitt lags dynamik i lugnt farvatten, hen har tillsammans med besättningen resonerat om bästa vägval mellan start och mål. Träning, träning och åter träning skapar bättre och bättre lag. Är det konstigt att förstå att ett lag med en kompetent ledning, och med engagerade och vältränade medarbetare, presterar mycket bättre än andra liknande lag? Personligen skulle jag aldrig stiga på en segelbåt, eller en motorbåt, med en oerfaren kapten i lätt stormigt hav. Om jag var med på en båt med en oerfaren kapten och stormen hälsar på skulle jag bli orolig. Med en erfaren kapten i stormen skulle jag svära över vädret men i övrigt kämpa på med att som gast lösa de uppgifter kaptenen ger mig för att vi som lag ska reda ut stormen. Tilliten till kompetensen skulle vara total från min sida.
https://www.svd.se/teoritest-for-batkorkort-hur-mycket-sjovett-har-du
https://www.if.se/privat/forsakringar/batforsakring/sjosakerhet/sjovettsregler
http://vipatv.svt.se/204/nyheter/arkiv-for-nyheter/2017-06-08-svt-sander-varldens-tuffaste-realityshow.html
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Gast_(sjöfart)

Politikens värld har stor förbättringspotential i de demokratiska delarna av vår värld. I en värld där medlemmar röstar fram personer som formar huvudspelare i till exempel en kommun är inte kompetens och personkemi bärande för vilka som till exempel kommer in i kommunfullmäktige eller Sveriges riksdag. Som jag skrivit förr tycker jag att kommuner ska rösta fram sin borgmästare. Möjligen är jag naiv men jag tror att vi då i alla kommuner skulle glädjas över att den mest kompetente, som förstår att man företräder sina invånare, också skulle vinna valet och bli kommunens kapten. Håll med om att det är svårt att tro att en oerfaren kapten kan leda en komplex verksamhet framgångsrikt, särskilt när stormar regelbundet uppstår i ”samhällshavets” utveckling.

Jag tror att Sverige, och många kommuner, kommer att få stora problem när nästa lågkonjunktur slår in på grund av ett för inkompetent ledarskap under flera år. Offentlig verksamhet blir inte bättre än vad dess högsta ledning bidrar till. Att till exempel Uppsala kommuns äldreverksamhet under flera år varit misskött slår självklart hårt mot kommunstyrelsens ordförande, S, ansvarigt kommunalråd, S, och ansvarig nämndordförande, S. Kan man förvänta sig något annat när 90% av retoriken handlar om barn eller fler bostäder?... Även om då Sossarnas lokala program kan sammanfattas som BB, klarar de inte av att ha anständig kvalitet och kapacitet inom den verksamheten heller. Klarar någon av ovan S-företrädare av att vara det ”ankare” som krävs inom Äldreomsorgen för att få stabilitet, kvalitet och arbetsglädje inom givna ekonomiska ramar? Mycket tveksamt.
http://www.unt.se/4799535

Varje verksamhet ska alltid ha fokus på uppdraget och kvalitet, inte på att bränna pengar för att man fått en generös budgetram. Med kompetenta styrelser och verksamhetschefer kan man säkerställa att inte pengar slösas bort bara för att en verksamhet fått en budget. Hur tror du S generaldirektören och dennes styrelse kommer att göra?
https://www.expressen.se/ledare/sveriges-mal-kan-inte-vara-att-branna-pengar/

Även inom politiken måste uppdraget och kvalitet stå i centrum. Uppdraget för alla partier uttrycks i lokala och nationella politiska program. De som är tillräckligt duktiga som politiska ledare fattar det och ägnar sitt ledarskap åt att så mycket av den egna politiken blir verklighet genom rimliga kompromisser med andra politiska krafter. Allt annat är oacceptabelt ur ett väljarperspektiv och idiotiskt ur ett politiskt perspektiv. Självklart ska varje parti stå upp för sin sakpolitik. Självklart väljer alla partier vilka andra partier de kan tänka sig strukturella samarbeten med. Men att låta känslor styra viktiga sakpolitiska sakfrågor, det är ett svagt ledarskap.
http://www.gp.se/ledare/boscanin-att-få-igenom-sin-politik-är-viktigare-än-att-isolera-sd-1.4765926
Både i Uppsala och Sverige behövs ett nytt ledarskap. Vi saknar tveklöst kaptener som kan styra klokt när nästa lågkonjunktur hemsöker oss. Då måste ledaren ha tillräcklig skolning för att både leda problemlösningsarbete och inte helt tappa bort att det nästan alltid också finns många möjligheter att förstärka. Förtjänar vi inte mer kompetenta på de ledande politiska uppdragen? Vilket delansvar har du för att det inte händer?

Dagens kalkon
Carles Puigdemonte, fd ledare för Katalonien, och Mariano Rajoy, Madrids härförare mot katalanerna. Europa behöver mer kärlek, bättre samarbete och välorganiserade delsamhällen med mycket decentraliserad makt. Kataloniens ledande politiker har särskilt visat sin ledarinkompetens. Ledare som bara kan tänka kortsiktigt vinstinriktat uppnår heller inga långsiktiga fördelar. Tyvärr innebär nog Spaniens, Rajoy, svar att ett inbördeskrig i någon form kan ta fart, inom EU.... Det tycks sakna ankare inom spansk toppolitik.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/l8eG7/odugliga-politiker-har-skapat-katalansk-kris
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Euskadi_ta_Askatasuna

Alla naivister som länge, och många fortfarande, vägrat se och acceptera att en misslyckad trygghetspolitik. Sverige måste få en betydligt bättre inkluderingspolitik än hittills! Det är redan ”fem över tolv”, men det finns inga alternativ än att nu ta kostnaderna och med större kraft bekämpa den organiserade brottsligheten som växer så det knakar i ett samhälle som skakar.
https://www.expressen.se/nyheter/skottlossning-mot-hus-inatt/

Dagens stjärna
Håkan Juholt. Självklart får inte en ambassadör för Sverige tala illa om Sverige och svensk utveckling! Samtidigt är det viktigt för svenska folket att ta hans varningar på största allvar. Glöm inte att han faktiskt blev vald till Socialdemokraternas partiledare efter många år som riksdagsledamot efter kaoset med Mona Sahlin. Sen började kaos Juholt ivrigt påhejat av oss som inte ville ha honom som motståndare. Han hade faktiskt en farligt skicklig ”vänstersosseretorik” och ett tydligt ideologiskt kompass. När allt fler ledande politiker saknar längre egen praktisk arbetslivserfarenhet, och många rådgivare har liknande bakgrund, då blir tjänstemannastyret och lobbyisterna allt mäktigare. Demokratiskt är det en dålig utveckling! Jag är övertygad om att en väl förankrad och modernt arbetande politisk verksamhet skapar bäst förutsättningar för hållbart högt välstånd. Fler människor med omfattande arbetslivserfarenhet behöver motiveras att bli politiker. Människor med en bakgrund som gör att de både kan vara värdefulla stöd till och kompetenta blåslampor i relationer till myndighetschefer, förvaltningschefer och offentliga VDar. Tro mig, förbättringspotentialen är stor.
https://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/hakan-juholt-har-ratt-om-hotet-mot-demokratin-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar