torsdag 23 november 2017

Allt mer inskränkt

Upplysningstid mot sitt slut?
Jag känner mig lyckligt lottad i livet. Tidigt kom jag in i den digitala tid vi lever i. Jag var med och byggde nättjänsten Teleguide som skulle kunna liknas med en dåtidens browser för att navigera efter nättjänster plus möjligheten att ta betalt för tjänsterna. När Netscape lanserade webläsaren Mosaic på Internet dog IBM, Televerket och Esseltes Teleguideprojekt. Med Netscapes användarvänligare teknologi började den globala explosionen av nättjänster.
Väldigt mycket information har på Internet varit gratis tillgängligt, inklusive information med hög kvalitet. Och mycket har kunnat, och kan, handlas betydligt billigare på nätet än i butik. Personligen har jag under alla dessa år sedan början av 1990-talet särskilt uppskattat möjligheten att följa nyheter, läsa vetenskaplig journalistik, följa politik i världen och i samhällen jag särskilt känner för, läsa om sporter jag gillar och att ta del av ledarskribenters perspektiv på livet. Mer och mer har producenterna av Internets information insett att de inte överlever utan att börja ta betalt för sina tjänster. Inget konstigt med det. Desperat har de flesta mediebolag försökt hitta nya affärsmodeller för att tjäna pengar i takt med att prenumeranter av papperstidningar kraftigt minskat i takt med att äldre människor dör och unga människor självklart nyttjat Internets gratiskällor. Allt fler medier försöker nu ta betalt för tillgång till deras information. Risken är stor att det leder till att vi människor blir betydligt mindre upplysta än sedan början av 2000-talet. Hur många människor tror du kommer att betala för abonnemang hos säg 38 informationskällor med kvalitativt innehåll? Jag kommer inte att göra det. Jag tror inte jag blir ensam. Tyvärr innebär det sannolikt att vi ännu kraftfullare går in i bubblornas, inskränkthetens, tid. Dels för att många inte längre orkar med informationsbruset men också för att tillgängligheten till alternativa informationskanaler kraftigt begränsas. Men vad ska producenterna av informationen göra när de inte hittar nya affärsmodeller som bär? Och vad händer när allt fler människor blir allt mer inskränkta? För mitt bloggande innebär det att allt färre länkar blir användbara för alla mina följare : (. Trist utveckling.
http://www.gp.se/nyheter/göteborg/därför-börjar-gp-ta-betalt-digitalt-1.4851904
https://home.kpmg.com/se/sv/home/nyheter-rapporter/2016/03/se-news-sa-ser-framtidens-affarsmodell-ut.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Teleguide
https://www.engadget.com/2014/05/10/history-of-netscape/

Dagens kalkon
Donald Trump. Hans eviga twittrande, sexistiska och nedvärderande sätt, arroganta stil, hans uppenbara ovilja att ta del av vetenskapliga konsensusuppfattningar och hans generella förakt för journalister gör honom inte till någon bildad och upplyst förebild. Trump inspirerar till dumt och obildat beteende som inte utvecklar mänskligheten i en positiv riktning. Västvärlden behöver kloka ledare, särskilt i oroliga tider.
https://www.npr.org/2017/11/21/565760674/trump-defends-roy-moore-amid-sexual-assault-allegations-he-totally-denies-it
http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-cnn-sexual-assault-jake-tapper-list-hypocrisy-women-latest-a8061901.html


Dagens stjärna
Förre finansministern Kjell-Olov Feldt, S. Självklart har han helt rätt att staten borde ta alla nödvändiga kostnader som krävs på grund av en tidigare oansvarig migrationspolitik och en fortsatt misslyckad integrationspolitik. Det är inte rimligt att kommunerna ska sitta med Svarte-Petter! Staten kan med fördel förenkla reglerna så att bra prisvärda kollektivboendelösningar kan byggas i stor omfattning. Förutom regelförändringarna kan staten med fördel skicka 5 miljarder i investeringsstöd till Uppsalahem för att bygga många liknande bostäder runt om i vår stora och vackra kommun.
https://www.expressen.se/debatt/staten-far-inte-smita-fran-flyktingansvaret/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar