fredag 24 november 2017

Alternativkostnader

Alla dessa val
Hur många val gör du per timme? Per dag? Per vecka? Många! Varje val har konsekvenser. En konsekvens är att det val du gjort innebär att du inte gjorde något annat i just det beslutstillfället. Du valde och fick ta konsekvenserna av dina val. När politiker kollektivt fattar kollektiva majoritetsbeslut innebär det att begränsade resurser används på ett eller annat sätt. Det innebär, oavsett vissa politikers trams om att man inte får ställa människor emot varandra är precis vad vi gör, hela tiden, när beslut fattas. Och exempel på konsekvenser av liknande beslut är nu reviderade av Sveriges riksdags revisorer. Kritiken mot hur riksdag och regering länge hanterat migrationsfrågorna är omfattande. Det är uppenbart att väldigt många riksdagsledamöter är i behov att lära sig vilket ansvar de har gentemot det svenska folket. Gentemot det svenska folket! Inte journalisteliten boendes på Södermalm i Stockholm eller en skrivkunnig kulturelit. Trist att det fick gå så lång tid innan riksdagen började ta det ansvar de alltid borde veta att de har.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/svidande-upplaxning-efter-flyktingkrisen/
http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/27538/RiR_2017_25_MIGRATIONSPOLITIK_ANPASSAD.PDF

Läs gärna ovan ledarartikel skriven av Expressens Ann-Charlotte Marteus! Varför inte läsa hela den mycket kritiska revisionsrapporten? Inom näringslivet skulle den tveklöst klassas som oren och de ansvariga skulle sannolikt inte ges ansvarsfrihet. Vilket straff skulle vara rimligt? Indragna arvoden för en tioårsperiod?....
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/de-har-lamnat-oss-at-vart-ode-4827118.aspx

Alla beslut får konsekvenser. Konsekvenserna av den ansvarslösa migrationspolitiken som riksrevisionen beskriver har redan varit stora. De blir också allt större i allt fler kommuner. Lägg ner att blunda för det! Vi lever inte i en drömvärld, vi lever i en verklig värld. Titta gärna på nationalekonomen Hans Jenseviks youtubefilm om alternativkostnader och om vad som nu i allt större utsträckning händer i våra kommuner. Vi har alltid begränsade resurser. Vi måste alltid prioritera bland begränsade resurser. Prioriteringar innebär att vissa får och andra får stå tillbaka i en värld där BNP per invånare sjunker. Det är bara för oss handlingskraftiga och ansvarsfulla kommunpolitiker att kavla upp ärmarna och försöka städa upp efter denna oansvariga rikspolitik. Ingen vet hur framtiden blir. Hårt målmedvetet arbete mot en önskad framtid brukar dock öka chanserna att framtiden blir i närheten så som man önskar. Det målmedvetna arbetet måste ha klart för sig vilka intressen de tjänar. Vilkas intressen ska Uppsalapolitiker tjäna? Vilkas intressen ska svenska rikspolitiker tjäna? I konkurrens och förhandlingar med andras intressen hittar man förhoppningsvis bra kompromisslösningar som ser till fler perspektiv än dem som det avgränsade uppdraget handlar om. För mig är det uppenbart att det bland många saknas grundläggande kunskaper om vilket uppdrag man har som förtroendevald.
http://www.ekonomi-info.nu/alternativkostnad_13772.asp
https://www.youtube.com/watch?v=oICnJ7gAHYw
https://detgodasamhallet.com/2017/11/22/gastskribent-hans-jensevik-ursprungsbefolkningens-valfard-ar-invandringens-alternativkostnad/
Dagens kalkon
LO. De måste bli mer konstruktiva om de ska bidra till en utveckling där en stor majoritet av Sveriges framtida befolkning ska kunna klassas som medelklass. Tillsammans måste företagare och arbetstagare skapa mer värde för att det ska bli verklighet. Att bara kortsiktigt försvara nuvarande medlemmars intressen är inte ansvarsfullt. I takt med att vi i genomsnitt blir allt äldre måste vi också finansiera fler år av ett liv där vi inte tjänar pengar. Den ekonomiska nettoeffekten av en person som lämnar arbetsmarknaden jämfört med en som är kvar är STOR.
https://www.expressen.se/nyheter/lo-bossen-thorwaldssons-pensionskrav-bara-ett-han/

Redan 2013 försökte Gatu- och samhällsmiljönämnden erbjuda 200 renhållnings- och områdesvärdsuppdrag i Uppsala under min ledning. Ett utmärkt vinna/vinna där långtidsarbetslösa arbetsföra med fullt försörjningsstöd får en chans att bidra samtidigt som de arbetstränar. Facket och vänstern gjorde vad de kunde för att stoppa inkluderingsambitionen som också kraftigt skulle kunna göra vårt offentliga rum attraktivare. Tro det eller ej men nu verkar i vart fall vänsterpolitikerna fatta att det vi för länge sedan insåg nödvändigt måste förverkligas. Inkluderingsarbetet mot självförsörjning måste kraftigt förbättras!

Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Hon har rätt att det är viktigt att demokratiska beslutsprocesser är öppna, transparenta, så att ansvariga politiker och dess partier kan ställas till svars för sina olika ställningstaganden.
http://www.gp.se/ledare/hemlighetsmakeriet-skadar-demokratin-1.4856182

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar