lördag 18 november 2017

Decentralisera mera

Närodlad politik
Ett av huvudskälen till varför jag valt Centerpartiet, som min politiska plattform i Uppsala, är medlemmarnas insikt att det mesta utvecklas bäst möjligt när makten delegeras så långt som möjligt! Inte en centralistisk politik, där makten samlas bland några få, som allt för många partier förespråkar. En del av det decentralistiska tänkandet är att skatten ska vara så låg som möjligt. Du och jag ska få bestämma mer över våra hårt intjänade pengar. Och när vi som idag har möjlighet att få mycket mer för våra skattepengar ska fokus vara på det, inte på vänsterns eviga skattehöjningar. Om vi dessutom slutar att skattefinansiera annat än ”välfärdens kärna” kan kvaliteten inom skola, omsorg, vård, rättsystem och försvar stärkas. Både Uppsala kommun och Sverige behöver nytt ledarskap. Ett grönt tillväxt- och decentraliseringsfokuserat ledarskap.

Meritokrati
De långa knivarnas tid inom politiken pågår för fullt. Partierna bestämmer vilka deras toppkandidater är inför 2018 års val. Individer och interna falanger kämpar för så mäktiga platser som möjligt. Detta spel är det jag tycker sämst om i det politiska engagemanget. I alla sammanhang är jag en stark förespråkare för meritokrati. De mest meriterade utifrån relevans anser jag ska få uppdragen. Avvikelser från mätbara meriter kommer samtidigt alltid att finnas när framgångsrika lag ska byggas. Faktorn personkemi har stor betydelse. Det vet alla som haft ledaruppdrag eller som ingått i en grupp. En av de särskilda utmaningarna mellan det politiska lagarbetet och i övriga världen är att inom politiken kan ”hund och katt” hamna i ett politiskt lag. Medlemmarna avgör vilka lagspelarna ska vara. De utvalda gör sedan förhoppningsvis allt de kan för att det gemensamma uppdraget och ansvaret bärs ansvarsfullt. Det absolut viktigaste för politiskt valda är att fatta att man företräder invånarna! Det är inte en egoresa! Det är ett mycket hedersamt uppdrag att företräda invånarna i ett avgränsat samhälle. Fler borde bidra mer i vårt gemensamma samhällsutvecklande politiska arbete. Då tror jag meritokratin skulle få större genomslag. Det behövs.

Idag har de långa knivarnas tid avslutats inom Centerpartiet i Uppsala. Tack för allt fantastiskt stöd! Jag ska fortsätta att tjäna Uppsalaborna så bra som möjligt. Uppsala kommun behöver nytt ledarskap och jag är beredd att axla det viktiga och ansvarsfulla ledaruppdraget.
Centralisera inte mer makt inom EU
Det är beklämmande att vissa, särskilt vänsterpartier, driver på för att EU ska centralisera ännu mer makt. Det är en helt sjuk ambition. Tyvärr har Storbritannien varit en kraft som inom EU starkt bidragit till att inte mer makt centraliseras. Brexit är en rysare ur detta perspektiv. Min övertygelse är att en gemensam social politik långsiktigt kommer att innebära att Sverige kraftigt kommer att sänka vår höga ambitionsnivå kopplat till våra svagaste invånare. Den utvecklingen vill jag undvika. Jag vill att vi ska kunna leva i ett tryggt och rättvist samhälle. Ett EU på dekis ska inte försöka styra mer. EU ska istället avgränsa sitt uppdrag mer och göra det avgränsade bättre.
https://www.expressen.se/ledare/lofvens-naivitet-kan-starka-bryssels-makt/
http://www.gp.se/ledare/nu-blir-eu-ett-vänsterprojekt-1.4839779

Vilket Uppsala och Sverige vill vi leva i? Hur låg ska den lägsta levnadsnivån tillåtas bli? Du tror väl inte Sveriges höga nivå blir riktmärke om EU ska ha en gemensam socialpolitik? I ett grönt, företagsamt, tillväxtorienterat och decentralistiskt samhälle skapas förutsättningar för ett högt generellt välstånd.
Dagens kalkon
”Judastyper” som ljuger, sprider felaktiga rykten och anklagar för att försöka vinna egna fördelar. Det är ett respektlöst och omoget beteende. Judastyper ska hållas så långt ifrån ledande roller som möjligt. De bidrar inte till en bättre framtid.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Judas_Iskariot

Dagens stjärna
Zlatan Ibrahimovic. Imponerande! Han exemplifierar tydligt att vi alla är unika. Inte många så åldersrika klarar av att ens få chansen till en comeback.
https://www.expressen.se/sport/fotboll/premier-league/mourinho-zlatan-tillbaka-i-morgon/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar