torsdag 30 november 2017

Den nya samhällsmodellen

Digitaliseringens kraft
Tänka att det fortfarande finns många människor som inte förstår vilken fundamental förändring av vårt samhällsliv vi är i början av. Jag upplever att väldigt många heltidsanställda samhällsplanerare inte heller på ett trovärdigt sätt förstår vad digitaliseringen driver fram för förändringar. Kanske kan en metafor vara en vattenkraftsdam som brister. Förödelsen i nedanliggande dalar blir stor, men något nytt kommer därefter. Något nytt som jag tror blir bättre men tro mig, på vägen dit är det gropig väg som gäller när nya makter växer fram och gamla går i graven. Bland annat är jag helt övertygad om att E-handeln kraftigt kommer att förändra världens stadsmiljöer. Läs gärna nedan artikel från Financial times, i USA dör shoppingscentren ut. Du tror väl inte att det kommer att bli annorlunda i Sverige? Varför ska du betala minst 30% mer för en produkt i en affär som du kan köpa på nätet?
Robotik och artificiell intelligens hjälper till att driva utvecklingen så att minst 30% snart blir minst 50% när "enkla jobb" helt avvecklas i extremt stora och i princip helt automatiserade varulager distribuerar ut köpta E-handelsprodukter.
https://www.ft.com/content/d34ad3a6-5fd3-11e7-91a7-502f7ee26895

Igår var jag på ett möte med Svenskt Näringsliv. Det hade temat "Var finns jobben?". Komplexiteten på arbetsmarknaden var mycket tydlig i de samtal som fördes i mötet. Samtidigt som kompetensbristen blir allt akutare bland både företag och inom den offentliga sektorn har vi allt fler långtidsarbetslösa som har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden. Mycket kraftfullare reformer krävs för att råda bot på en allvarlig situation. Statusen kopplad till yrkesutbildningar måste kraftigt höjas, lärlingssystemen måste både förenklas och förbättras, LAS måste nutidsanpassas, bidragssystemen måste nutidsanpassas, RUT-marknaden måste utvidgas och uppmuntras betydligt mer och Inkluderingsjobb måste bli verklighet. Inte minst i ljuset av att väldigt många människor i Sverige redan nu saknar utbildning och har en genomsnittsålder på 37 år måste Inkluderingsjobb bli en självklarhet. Det vill säga att enklare arbetsinsatser ska krävas som motprestation mot försörjningsstöd för arbetsföra människor. Svenskt Näringslivs VD, Carola Lemne, nämnde flera gånger behovet av att skyndsamt använda både hjärna och hjärta när vi skapar mer hållbara vägar framåt. Det brådskar.


Dagens kalkon
Ansvarslösa statligt avlönade journalister. Jag var nyligen på en säkerhetskonferens. Vid flera tillfällen påpekades hur till och med Myndigheteten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gör okloka misstag och informerar om saker som inte ska informeras om ur ett säkerhetsperspektiv, om man förstår säkerhetsfrågor på allvar. Sveriges Radios reportage om bristande IT säkerhet runt om i Sverige är förvisso bra journalistik MEN att så tydligt gå ut och uppmuntra elaka krafter att utnyttja alla brister de beskriver är väl inte så ansvarsfullt? Och att jag repeterar informationen är tveksamt men kan kanske bidra till smartare hantering av liknande problem i framtiden.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6773655
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6826629


Dagens stjärna
De som tar ansvar och uppmanar sina kunder att vara försiktiga. Vissa säger att det då skapar nedgången... Jag är så trött på det argumentet. Inga träd växer till himlen. Tro mig, efter nästa lågkonjunktur kommer åter fler hökonjunkturer och lågkonjunkturer. Den här lågkonjunkturen som stundar kommer sannolikt bli särskilt jobbig eftersom billiga pengar länge öst ut på marknaden, räntevapnet är förbrukat och i Sverige har vi en misslyckad integrationspolitik.
https://www.di.se/nyheter/citigroup-varderingarna-rusar-farlig-tid-att-kopa/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar