tisdag 14 november 2017

Hur låg kvalitet är acceptabel inom omsorg och vård

Kompetensförsörjning inom omsorg och vård
Redan idag har kommuner, vårdcentraler och sjukhus stora utmaningar med att säkerställa tillräcklig tillgång till kompetent bemanning. Alla de prognoser jag tagit del av pekar mot att utmaningarna bara kommer att bli större. Det är ett lysande läge för bemanningsföretag i en marknad där utbudet är dåligt och efterfrågan stor. På många sätt gör bemanningsföretagen stor samhällsnytta. Samtidigt måste omsorgen och vården fungera både ur ett kvalitets- och ett ekonomiskt perspektiv. Jag har inte träffat någon verksamhetschef inom omsorg och vård som anser att verksamhetens kvalitet kan garanteras på en rimlig nivå när bemanningen till allt större delar är tillfälliga resurser. På något sätt måste omsorgen och vården klara av att hantera denna problematik. De som nu drabbas är enskilda svaga människor, det är inte ok.


Personligen är jag övertygad om att en del av problemet, ur personalens perspektiv, är att allt är så centralstyrt. Det finns få välutbildade som gillar att de inte har en rimlig rådighet över de uppdrag de är till för att lösa. De gillar självklart inte heller när schemaläggningen kraftigt försämrar deras tidigare villkor.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/konflikt-pa-akuten-skoterskor-sager-upp-sig
Det finns vissa bastjänster som vi för alla skattepengar måste förvänta oss att få med god kvalitet. En av dessa är sjukvård av hög kvalitet när vi behöver den. Svensk sjukvård håller på många sätt fortsatt en konkurrenskraftig kvalitet. Nästan vem som helst förstår dock att det inte kommer att bestå om det fortsätter att vara svårt att rekrytera nya till omsorgs- och vårdyrken samt om allt fler av de utbildade är inhyrda från bemanningsföretag. SKL, samarbetsorganisation mellan kommuner och landsting, har länge jobbat med frågan. Det är hög tid att komma med konkreta förslag på hur den negativa utvecklingen ska brytas! 2019 är ett målår för SKLs relevanta projekt, det känns inte som att de är i närheten av att hitta en lösning i dagsläget. Visst kan ett förbud snabbt ändra förutsättningarna men bemanningsföretagen har viktiga roller att spela både för enskilda arbetstagare och för arbetsgivare. Det är dock bråttom att komma med konkreta förslag på hur yrkenas attraktion ska stärkas, kvaliteten i omsorg och vård stärkas och ekonomiska ramar hålla. Sannolikt handlar mycket om jobbiga prioriteringar...... Det handlar definitivt om nya sätt att arbeta på.
https://skl.se/arbetsgivarekollektivavtal/personalochkompetensforsorjning/halsoochsjukvard/inhyrdpersonal.11422.html
https://skl.se/download/18.18d9e79f159d8ea51823eaa/1485438457636/06-2017-WEBB-Oberoende+av+inhyrd+personal.pdf
https://skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv/kostnadernaforinhyrdpersonal.11363.html
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/12/30/60-atgarder-for-att-bli-kvitt-hyrpersonal/


Dagens kalkon
Regeringen. Det är oacceptabelt att inte regeringen med betydligt större kraft ser till så att parallellsamhällena förstår att deras förtryckartid är räknad.
https://www.expressen.se/ledare/hjalp-de-laglydiga-att-ta-tillbaka-fororten-lofven/
Dagens stjärnor
Sveriges herrlandslag i fotboll!
http://www.gp.se/sport/fotboll/sverige-klart-f%C3%B6r-vm-efter-f%C3%B6rsvarsbragd-1.4827202


Malcom Kyeyune. Ja, vad tror du händer när många inom medelklassen drabbas av en försämrad ekonomi?
http://www.gp.se/ledare/kyeyune-v%C3%A4nta-bara-tills-medelklassen-drabbas-1.4824936

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar