onsdag 8 november 2017

Inkompetens är inte olagligt

Relevanta kunskaper borde vara självklara
Det finns nog bara ett ”skrå” där personer kan få ansvarsfulla uppdrag, där stora ekonomiska värden och många människors välbefinnande står på spel, utan att vara kompetent för uppdraget. Politiker. En majoritet av politiskt aktiva är ändå duktiga och uppdraget är väldigt viktigt i en demokrati. Jag tycker att det ska finnas kompetenskrav även inom politiken för ledande förtroendeuppdrag. Det borde vara en rimlig kvalitetsstämpel som invånarna kan förvänta sig. Familjenamn eller kompisskap är dåliga kvalitetsstämplar för oss invånare. Håll med om att det är rimligt att även politiska uppdrag ska bygga så långt som möjligt på relevanta kompetenser, meritokrati, och inget annat. I politiska sammanhang kan en merit vara att man är +80, -25, bor i en viss del av kommunen eller har en viss yrkeskompetens. Det är bra. Men det räcker inte för de ledande uppdragen om man med kvalitet ska kunna leda och följa upp stora komplexa verksamheter. Verksamheter som hållbart ska tjäna folket.

Ekobrottsmyndigheten har ofta misslyckats med att fälla människor de anklagat för ekonomisk brottslighet. Till exempel Mats Qvibergs konkurs av HQ-bank gav inga fällande domar trots 100-tals miljoner i processkostnader för oss skattebetalare. Vi får se hur det går i Allrahärvan. Även för att fällas för ekonomiska brott ska det vara ställt utom allt rimligt tvivel att ett brott begåtts. Att vara inkompetent är inte ett brott. Att ha ett dåligt moraliskt kompass är inte olagligt. Att göra dåliga affärer och fatta okloka beslut är inte brottsligt. Den som låter inkompetenta och/eller omoraliska människor förvalta sina pengar får skylla sig själva om pengarna går förlorade. Visst är det en rimlig ordning? Du tror väl inte att kommunistiska system och diktaturer är ett bättre samhällssystem för förvaltning av andras pengar?.... Och inkompetens sprider sig som farliga sjukdomar. Inkompetenta tenderar att välja andra inkompetenta runt sig.
http://m.ebm.se
Även den som lägger sin röst på inkompetenta politiker får skylla sig själv när kostnader och skulder skenar samtidigt som kvaliteten försämras. Jag tycker att det personliga ansvaret kopplat till politiska uppdrag behöver skärpas. Det är inte ok att enskilda politiker ska kunna gömma sig bakom sitt parti eller skylla ifrån sig på kompromisser mellan partier. Eller bara sluta som politiker utan att få ta kännbart ansvar för uppenbar misshushållning. Misshushållning och korruption måste med kraft bekämpas. Om motargumenten är att vi då inte får några demokratiska representanter att ställa upp, då säger jag skapa villkor som är transparenta och konkurrenskraftiga för de krävande uppdrag vi talar om.
http://www.gp.se/ledare/adam-cwejman-det-behövs-en-kommunal-karenstid-1.4807540

Ett skrämmande exempel på misshushållning av skattemedel och inkompetent förtroendeansvar är bygget av Nya Karolinska sjukhuset. Slöseriet av skattepengar har varit enormt, hemliga pengaströmmar till skatteparadis vanliga, arkitektoniska lösningar som inte fungerar för vårdverksamheten och politiker som direkt gått till stora tidigare leverantörer. Det är ett hån mot folket som ska företrädas.  Systemet är inkompetent och korrupt när liknande kan inträffa.

I Uppsala äventyrar S, MP och V kommunens ekonomi genom kraftiga utgiftsexplosioner och en allt farligare skuldsättningsnivå. I början av 2000-talet hade vänstern skött Uppsalas ekonomi så dåligt att de kände sig tvingade att sälja Uppsala energi. Det blev en väldigt dålig affär för väldigt många av de människor som politikerna skulle företräda. Jag tror ingen vill företrädas av någon som försämrar för dem... Om man missköter en verksamhet finns till sist inga andra alternativ än försämringar för många medarbetare och inom det offentliga servicen till invånarna. Klokt och kompetent ledarskap hamnar aldrig i ett läge som kräver kraftiga besparingar.
https://www.svd.se/om/nya-karolinska-sjukhuset-nks
https://www.svd.se/om/nya-karolinska

Du tror väl inte de nuvarande högst ansvariga politikerna, ordförande och vice ordförande i Uppsalas kommunstyrelse, får ta något kännbart ansvar för sina handlingar? Ingen av dem fortsätter sina uppdrag att helt tjäna Uppsalaborna. Båda ska lämna Uppsalas kommunpolitik. Det innebär att du till exempel inte ens får chansen att visa ditt missnöje genom att rösta bort dem i ett kommunval. Du som bryr dig om hur just ditt närsamhälle utvecklas måste mycket bättre syna partiernas ledande personer, dess kompetens och hur de använder sin tid. Det har stor betydelse för hur du och dina närmaste i din kommun får det framöver.

Sveriges riksdag är lagstiftare. De driver ingen verksamhet. Regeringen har ägaransvaret mot myndigheter och statliga bolag. Enskilda riksdagsledamöter och ministrar ska inte, och får inte, direktstyra verksamheter. Självklart kan de påverka mycket ändå genom makten att avsätta och tillsätta statssekreterare och generaldirektörer, budgetar och regleringsbrev. Våra kommuner fungerar inte så. I kommunerna har de ledande politikerna stor möjlig operativ makt. Därför är ledarskapsförmågan särskilt viktig i en kommun. Det är inte brottsligt att rösta på representanter som inte är tillräckligt kompetenta och som har dåligt moraliskt kompass. Men det är både dumt och oklokt. Dessutom blir det ofta väldigt dyrt för berörda invånare när den politiska ledningen har stora relevanta kompetensbrister. Ekonomiskt kunnande är en sådan brist som ständigt blir tydlig. Och att ständigt kunna le är en förmåga men ett sympatiskt utseende är inte synonymt med tillräcklig kompetens för ett krävande uppdrag.
https://www.dn.se/ledare/signerat/lisa-magnusson-att-slosa-med-skattemedel-ar-stold/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/dg17j/m-ledaren-sagar-ostling-for-skatteuttalande
https://www.synonymer.se/sv-syn/moral
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Moral
https://www.synonymer.se/sv-syn/kompetens
Dagens kalkon
Den politiska majoriteten i Uppsala kommun. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Deras budget som antogs igår är full med utgiftsexplosioner och kraftig ökning av skulder. Det är en oansvarig politik. Ledande politiker har ofta inte en kompetensbakgrund som gör dem lämpliga att ta ett hållbart ansvar för en kommuns hållbara ekonomi.
https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=UNT&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2fnyheter%2fuppsala%2fuppsalas-kommunskatt-kvar-pa-2114-kronor-4810938.aspx&callback=http%3a%2f%2fmobil.unt.se%2finc%2feprencallback.aspx

Dagens stjärna
Ulf Kristersson. Liberalkonservativ som skapar hopp om att vi kan slippa fortsatt destruktiv vänsterpolitik efter riksdagsvalet 2018.
http://www.gp.se/ledare/liberalism-och-konservatism-kan-förenas-1.4803753

Centerpartiet i Uppsala. I särklass den bästa miljö- och klimatpolitiken bland Uppsalas lokala partier. Det är viktigt att ta miljö- och klimatförbättringsarbetet på största allvar.
http://24uppsala.se/2017/09/26/centerpartiet-gron-tillvaxtpolitik-ser-hela-kommunen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar