lördag 11 november 2017

Konflikträdsla

Utvecklingssteg
Det finns människor som påstår att svenskar inte har en unik generell värdegrund. Samma människor förnekar också att olika samhällen också fostrar olika generella beteenden. De som tycker så har enligt mig väldigt dålig koll på verkligheten och visar tydligt att de inte har några kunskaper i beteendevetenskap. I botten är vi alla människor en och samma ras, homo sapiens sapiens, EN ras. Men vi är samtidigt över 7,3 miljarder intressanta och värdefulla unika personligheter formade utifrån genetiska förutsättningar och uppväxtmiljö. En miljö som både handlar om familjeförhållanden och kulturell kontext både i till exempel en svensk eller Hunnebostrandkontext.
Många gånger väljer vi människor att bryta upp och flytta för att vi misstrivdes med ett samhälles kontext. Det som oftast lockar i större städer är att de erbjuder mötesplatser för likasinnade i mycket större utsträckning än vad mindre orter erbjuder. Självklarheter hoppas jag de flesta förstår.

I en värld i ständig förändring förändras också alla samhällen hela tiden, även små. När generellt svenskar betraktas av människor från andra nationella samhällen beskrivs vi ofta som konflikträdda. Hur kunde det bli så i ett land som undvikit krig i över 200 år? Är det möjligen konflikträdslan i sig som just bjudit på en lång period av fred? Personligen gillar jag när olika åsikter bryts mot varandra. För mig är det en självklarhet att det ska ske respektfullt. Att röstlägen och kroppsspråk berikar åsiktsbrytningar tycker jag oftast är berikande, det tycker inte många i vår generella kultur. Höjda tonlägen och gestikulerande upplevs som aggressivt och hotfullt. Ja, ja... är vi i en brytningstid i den generella svenska beteendeutvecklingen nu? Kanske leder Me too rörelsen till att den svenska tiden av konflikträdsla är över. Personligen tror jag det är toppen. Inte minst tror jag integrationen av nya samhällsinvånare i Sverige blir enklare om vi blir bättre att våga stå upp för en position tydligt. Konflikter bidrar ofta till större utvecklingssteg. Om de sker mellan individer och grupper som agerar respektfullt och lyssnar på varandra är jag säker på att konflikterna blir värdeskapande. Konflikter utan en grundläggande respekt för alla andra människor, och att man lyssnar på andras argument, leder till mer eller mindre stora "krig". Krig vill vi inte uppleva, det är bara av ondo för alla inblandade förutom för några makthungriga psykopater.
https://www.expressen.se/ledare/tystnadskulturen-ar-antligen-dod-och-begraven/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Social_kontext
https://www.synonymer.se/sv-syn/kontext
https://www.expressen.se/omtalat/livet/6-tecken-pa-att-personen-du-brakar-med-ar-en-psykopat/

Dagens kalkon
Iran och Saudi-Arabien som tycks ladda upp för ett nytt proxykrig efter Syriens förfall i Libanon. Låt libaneserna och alla landets flyktingar leva i fred!
http://internationell-lexikon.com/definitions/?swedish_word=proxy_war
http://www.gp.se/nyheter/världen/konflikten-i-libanon-har-blivit-världspolitik-1.4816782

Dagens stjärna
Janne Andersson och det svenska herrlandslaget i fotboll.
http://www.gp.se/sport/fotboll/jättekul-för-honom-att-få-spela-med-mig-1.4820553

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar