måndag 20 november 2017

Ledarskapskompetens

När vi saknar kompetent ledarskap
Hur viktigt är ledarskapet för en verksamhet? Det är av avgörande betydelse för framgång eller misslyckande. Behovet av kompetent ledarskap finns överallt. Inom föreningsliv, näringsliv, offentlig sektor och inom politiken. Förmågan varierar kraftigt. En av de största utmaningar vi har är brist på kompetent ledarskap inom offentlig sektor och politik samtidigt som tillgången på kompetent arbetskraft är allt sämre.

Den dumsnålhet som bifogad ledarartikel beskriver är exempel på dåligt ledarskap. Självklart måste människor få tillräckligt betalt för att klara en anständig levnadsnivå när man jobbar heltid. Långt ifrån alla drivs av pengar för att känna mening i sin tillvaro. De allra flesta vill jobba på en arbetsplats där man trivs och där den kollegiala stämningen är god. 
https://www.expressen.se/ledare/aven-underskoterskor-maste-fa-ga-pa-julfest-/
Jag motionerade som ny inom politiken om behovet av ett ledarskapsträningsprogram. Initialt ansågs det inte behövas då de olika förbunden ansågs sköta det bra. Det blev ändå till sist ett bra ledarskapsprogram. Det var klokt att den insikten kom efter ett tag. Självklart förbättras möjligheterna att det gemensamma leds mycket bättre om politiskt valda utan praktisk ledarerfarenhet ändå teoretiskt tränas i vissa viktiga praktiska färdigheter.

Vi måste inom alla delar av samhället stärka ledarskapsförmågan, det har stor betydelse för om vår gemensamma framtid blir bra eller dålig. Den som underskattar betydelsen av kompetent ledarskap gör ett stort misstag.

Dagens kalkoner
Mugabe. Ledare på extrem övertid och oförmåga att ta chansen att avgå utan att försätta landets folk för konfliktrisker.

Regionpolitiker ansvariga för att de inte kan samarbeta runt inköp av till exempel journalsystem. Det är minst sagt pinsamt att behandlingskvaliteten tillåts vara onödigt dålig samt att skattepengar missbrukas när sjukvården inte kan samarbeta runt liknande självklarheter. 

Dagens stjärnor
De som förstått att vi behöver ett modernt ekonomiskt system som värderar till exempel våra miljövärden bättre och som säkerställer lokal beskattningsrätt av globala nättjänstbolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar