söndag 5 november 2017

Nulägesanalyser och ambitioner

De allra flesta är oslipade diamanter inom något område
Min övertygelse är att en stor majoritet av alla människor på vår jord är oslipade diamanter med stor potential inom verksamhetsområden där deras speciella förmåga kan komma till stort uttryck. Om det svenska samhället ska klara av att försvara och utveckla vårt höga generella välstånd måste vi låta alla växa så kraftfullt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Det innebär också att de som har det enklast inom till exempel matematik och naturvetenskapliga områden också måste matchas maximalt framåt, inte hållas tillbaka. Att hålla tillbaka begåvningar, oavsett begåvningsområde, är korkat och samhällshämmande. Vi som tror på meritokrati vet att beroende av vilka uppgifter som ska lösas så är olika människor mer eller mindre lämpliga för uppdragen kopplat till relevant kompetens och personlighetstyp.
https://www.discanalys.com/personlighetstest-farger/


Om ett samhälle lyckats skapa en stark gemensamhetskänsla bland sina invånare är jag säker på att 99% av alla begåvade som särskilt lyckas i sina liv också ger tillbaka till det samhälle som gav dem chansen att nå sin fulla potential. Nästan alla människor kan bidra i att skapa ett attraktivt, kreativt och särskilt värdeskapande samhälle. Att inkludera alla som kan inkluderas borde vara den självklara ambitionen för alla politiska partier. Incitamentssystemen ska uppmuntra varje person att försöka nå sin fulla potential. Bland annat är det hög tid att införa avdragsrätt för utbildningskonton till det nödvändiga och värdeskapande livslånga lärandet. Förväntningarna på varandra ska vara höga och tydligt kommunicerade, där individens förutsättningar och intresseområden differentierar vilka förväntningar som ställs. Förväntningar som både sporrar den enskilde och sätter tydliga krav på dem som ska coacha just den individen mot så mycket framgång som möjligt. Personligen tror jag att våra äldsta och pigga invånare skulle kunna uppmuntras mycket bättre att bidra till coachning av våra barn och ungdomar. Våra äldsta invånare är tveklöst en stor begåvningsreserv som klokt behöver aktiveras! 
Lösningskonferenser
Metodutveckling är alltid viktigt för att människan ska utvecklas så positivt som möjligt. De allra flesta problem kan lösas och man konstruktivt och respektfullt tar i dem. Självklart kan möjligheter förstärkas om man förstår dess samhällsutvecklande kraft. Att undvika att konstruktivt ta i problem, och att enbart tycka att marknaden ska kapitalisera på möjligheter, är ett defensivt och oklokt politiskt förhållningssätt. Sveriges regering skulle ha gjort stor positiv skillnad om de till exempel hade kallat till den typ femdagarskonferens som jag länge efterfrågade kopplat till migrations- och integrationsutmaningarna. En konferens där fakta presenteras från objektiva källor och där work-shops arbetar fram lösningsförslag. Bland annat är jag helt övertygad om att lösningarna på hur bostadsbehovet för många människor utan betalningsförmåga skulle ha kommit väldigt mycket längre än nu om en liknande konferens hade genomförts. I en värld full av "alternativa fakta" borde en regering förstå värdet av att försöka få många att se en liknande objektiv verklighet. Eller är det så att S och MP inte vill det, då tvingas de till politiska vägval de inte gillar. Eller bedömer de att viktiga politiska konflikter skulle gå förlorade.......  
Dagens kalkon
Kriminella som gör våra närsamhällen allt mer otrygga. Den här helgen har varit riktigt negativ och jag har aldrig hittills fått ta emot så många oroliga synpunkter från Uppsalabor som de senaste 24 timmarna. Bland annat var det fullt med stora grupper av hotfulla unga män i rörelse runt om i Uppsala igår kväll. Det är en utveckling som måste stoppas då den kraftigt begränsar invånarnas frihet och om den fortsätter kraftigt försämrar den viktiga nöjeskonsumtionen. En nöjeskonsumtion som kraftigt bidrar till lokalsamhällets attraktivitet. Rikspolitikens misslyckanden blir allt mer kännbar i våra kommuner.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/tva-skjutna-i-uppsala-larm-om-skottlossning/
http://www.gp.se/ledare/en-breddad-och-f%C3%B6rdjupad-brottslighet-1.4791504


Dagens stjärna
Alice Teodorescu, igen.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-vad-%C3%A4r-vi-s%C3%A5-r%C3%A4dda-f%C3%B6r-i-sverige-1.4795889



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar