fredag 3 november 2017

Önskebilder och dess konsekvenser

Huvudsaker och bisaker
De mest framgångsrika individerna och grupper av individer i form av till exempel föreningar, företag, kommuner och länder är duktiga på att formulera önskebilder om var de vill vara i framtiden. Visioner och målsättningar. Långt ifrån alla individer och olika former av grupper människor är duktiga på att formulera visioner och tydliga målsättningar. Inom Centerpartiet i Uppsala har vi formulerat en tydlig och attraktiv vision för Uppsala. Vi har också ett antal tydliga målsättningar med vår politik. Nulägesanalysen har varit mycket viktig för att förstå vad som måste prioriteras. Huvudsakerna i svensk politik är nu att säkerställa näringslivets konkurrenskraft, säkra kvalitet i skolan genom att låta dem fokusera på det pedagogiska uppdraget, en god sjukvård, säkra ett så friskt åldrande som möjligt, säkra ett väl fungerande rättssystem och en väldigt mycket bättre integration! Flera av dessa frågor är främst praktiskt lokala och ofta lagstiftningsmässigt nationella/EU. I Uppsala har vi också bostadsfrågorna som starkt påverkar lokalsamhället här och nu och dess framtid. Läs gärna bifogad debattartikel om vilka de stora ödesfrågorna är idag. Centerpartiet i Uppsala håller helt med om att det är inom dessa områden vi måste klara av att tänka nytt och säkerställa kvalitet. Om vi inte lyckas blir konsekvenserna ett helt nytt Sverige och ett mycket fattigare svenskt folk.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/politiken-maste-aga-framtidens-odesfragor-19171
https://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/nyamko-sabuni-borde-fa-en-stor-fet-ursakt-/



Rörligheternas gränser
Visionen om öppna gränser tror jag de allra flesta människor på vår jord håller med om. Därifrån till att praktiskt tycka att det är en klok väg framåt är det långt. Inte minst av säkerhetsskäl anser en stor majoritet människor att det behövs reglerade rörelser i världen. Desto säkrare ett land anses vara desto enklare är det för dess invånare att relativt enkelt besöka alla delar av vår jord. Än så länge är Sverige ett land där dess invånare har stor tillgång till resten av världen, även om man ofta får ansöka om visa med mera. Bortsett från säkerhetsperspektivet är det av stor betydelse att olika samhällen ska ha möjligheten att erbjuda sina invånare olika saker. Om ett land som Sverige har höga ambitioner om lägsta levnadsnivå är det en ambition som inte är möjlig att upprätthålla om alla jordens människor enkelt kan få tillgång till den höga nivån av levnadsstandard. Helt öppna gränser skulle sannolikt snabbt leda till ett "race to the bottom" vad avser lägsta levnadsstandard. Personligen tror jag på en samhällsmodell där alla dess invånare får en god chans till studier och att förverkliga egna drömmar. Få länder har nått så långt att det inte bara är en avlägsen målsättning utan ett faktum. Trots nuvarande sprickor i det svenska samhällsbygget är Sverige fortfarande en av få platser som klarat att leverera den fantastiska möjligheten till alla som lever här. Även inom ett land måste det finnas någon ordning mellan kommuner, annars får vi ett "race to the bottom" även inom Sverige.

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/eus-beslut-avgorande-svenska-bonder-19098

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ebo-lagen-ar-en-social-bomb-som-ingen-vill-ta-i-19253
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/flyktingpolitiken-alstrar-sar-i-partierna-19190
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/extremt-trangbott-i-flera-kommuner-19200
https://en.wikipedia.org/wiki/Race_to_the_bottom

Dagens kalkon
Valprocesserna för förtroendeuppdrag inom partierna. Det har varit, och är, kyliga tider inom alla politiska partier som i dessa dagar jobbar med att ta fram förslag på och därefter rösta om vilka deras toppnamn ska vara. Det är väldigt dåligt för vår nationella, regionala och lokala demokrati att det inte är fler väldigt meriterade som ställer upp. Det är helt galet hur människor som inte gjort något alls av imponerande värde kan komma högt upp på listorna. Vad säger det att det endast är inom det politiska skrået som inte relevant meritokrati räknas väldigt högt? Vårt demokratiska system är i stort behov av reformer! Kan det bli verklighet på annat sätt än att ett helt nytt system växer fram parallellt som får folkets förtroende? Familjeband och pengar tycks spela på tok för stor roll även i Sverige. Mer meritokrati tack!
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ardK4/toppdemokrat-anklagar-clinton-for-att-ha-kopt-nominering


Dagens stjärna
Nyamko Sabuni. Hon försökte rikta in svensk integrationspolitik mycket kraftfullare mot en hållbar väg. Hon fick tyvärr lära sig att fegheten och naivismen är väl utbredd inom många partier.
https://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/nyamko-sabuni-borde-fa-en-stor-fet-ursakt-/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar