fredag 10 november 2017

Personval viktigt för att uppmuntra integritet

Det individuella ansvaret
Vi behöver stärka det personliga ansvaret kopplat till ledande förtroendeuppdrag. Jag är säker på att det både leder till bättre rekrytering av lämpliga kandidater och klokare beslut. Ledare som tidigt och med civilkurage vågar ta i pensionsålderfrågor, migrationsfrågor, integrationsfrågor, försörjningsstödsfrågor och som aldrig överväger demokratiskt vidriga lösningar som Decemberöverenskommelsen. Det är dags att låta kommuninvånare välja borgmästare i våra kommuner. En individuellt vald borgmästare har fått folkets tydliga mandat att så gott som möjligt, utifrån demokratiska församlingars sammansättningar, verka för folkets bästa. Kollektivt ansvar blir allt för ofta synonymt med inget ansvar. Även om den Anglosaxiska kulturen är på dekis anser jag att Sverige kan lära mycket av bland annat USA. Virginiavalet tycker jag var intressant. Att kopiera andras beteenden och åsikter är ingen bra idé. Var dig själv och stå får den värdegrund du har! Det är den enda hållbara relationen mellan en folklig företrädare och dem man företräder. Tänk att detta inte är självklart...
https://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2017/11/turning-virginia-blue
Skolans roll i samhällsbygget 
Skolan ska bidra till att våra barn också fostras i att vi alla, i ett samhälle, har ett stort eget ansvar. Inte bara en massa rättigheter. Alla människor har inte lärt sig att ta ansvar och att agera ansvarsfullt. Ett exempel på oansvarigt beteende är när Socialdemokraterna anklagar Centerpartiet i Uppsala för att typ misshandla skolan i vår budget... ”Fake news” är i spinn. Spinn och verklighet är ofta helt olika saker.

Uppsalas utbildningsnämnd har 2017 en budget på 4 643 132 000 kronor. Basbudgeten för 2018 (2017 års budget justerad för pris- och volymförändringar uppgår till 4 595 267 000 kronor. C har föreslagit att 2018 års direkta budget för förskola och skola ska vara 4 762 453 000, en ökning med 2,5% i förhållande till 2017 års budget och hela 3,6% i förhållande till 2018 års basbudget.

Nästan alla, förutom vänstern, förstår att en väl fungerande verksamhet inte bara handlar om hur mycket skattepengar den får. Hur vi använder pengarna, ledarskapet, är av avgörande betydelse. Uppsalas utbildningskostnader ligger högt i jämförelse med andra kommuner. Kommunratings analys  av Uppsala kommuns finanser visar att våra kostnader för förskola, grundskola och gymnasieskola uppgår till cirka 550 miljoner kronor mer än de bästa kommunerna. Om dessa mycket högre kostnader resulterat i mycket bättre studieresultat hade C varit mindre negativa till skillnaderna, men så är det inte! Uppsalas utbildningskostnader uppgår till i snitt 108 300 kronor per elev. Den genomsnittliga totalkostnaden för svenska kommuner i Uppsalas kommunkategori är enligt Skolverket 96 300 kronor. Skillnaden motsvarar hela 504 000 000 kronor! Tänk att Socialdemokraterna inte förstår att det är förbättringspotentialer som kan frigöra mycket pengar varje år! Återigen kan inte de höga kostnaderna rättfärdigas med bättre studieresultat, eftersom det inte är fallet.

I kategorin större städer ingår 31 kommuner. Av de övriga 30 får 21 en högre ranking än Uppsala och den genomsnittliga rankingen för dessa 30 städer är 113. Uppsala ska kunna få ut mycket mer för varje satsad skattekrona än vad vi får idag. En talande jämförelse är Kalmar, Sveriges fjärde bästa skolkommun, där kostar en gymnasieelev i genomsnitt 88 916 kronor per år. Motsvarande siffra för Uppsala är 44% högre, 127 848 kronor!! Exemplen på Uppsalas förbättringspotential är många! Istället för att säkerställa att vi får bättre skolresultat för befintliga anslag väljer Socialdemokraterna och övriga vänstern alltid att istället höja skatten och inte motivera verksamheten att jobba smartare!

Centerpartiet presenterar i vår Mål och budget ett större reformpaket som kommer att stärka våra barn och ungas studieresultat, hantera en verklighet med lärarbrist och ge oss mer för varje satsad skattekrona. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tomt i förbättringsförslagsskåpet.
- Omvända skolskjutsar så att antalet barn i överfulla klassrum i staden kan minska och kransortsskolor utnyttjas till fullo.
- E-lärandesatsningar som förbättrar det individuella lärandet och kompletterar den allt större bristen på behöriga viktiga lärare.
- Stärkt lärarassistensstöd kopplat till bland annat Inkluderingsjobb
- Möjlighet att utnyttja en Förbättringsfond
- Större skolor i Uppsala stad
Och mycket mer! Uppsala kan bättre! Mycket bättre!
Läs mycket gärna nedan ledarartikel skriven av Aleksandra Boscanin. Politiker måste prioritera och våga stå upp för gjorda prioriteringar! Politiker ska inte heller höja skatter, ta mer av invånarnas egna ekonomiska handlingsutrymme, när det finns stor förbättringspotential inom givna ramar.
http://www.gp.se/ledare/aleksandra-boscanin-politikerna-måste-prioritera-1.4814940

Alla är härligt unika
Alla människor på vår jord är underbart unika. Alla människor har utifrån arv och erfarenheter blivit sitt unika själv. För att maximera människors förmåga att lära sig så mycket som möjligt är individualiserat E-lärande viktigt. E-lärande kommer att vara den huvudsakliga pedagogiska metoden för det livslånga individuellt anpassade lärandet. Självklart med stöd av en behörig lärare då och då, även det allt mer on-line. Inte bara av effektivitetsskäl. Också för att maximera möjligheten till ett mycket bättre individcentrerat lärarstöd. Ingen annan människa är den andre lik. Och hur mycket individuellt stöd tror du en lärare kan erbjuda under en 40 minuters lektion med 28 elever?....
Dagens kalkon
Erik Pelling som twittrar för fullt om att Allianspartier är hemsk och skär i välfärden..... samtidigt som alla Allianspartier kraftigt ökat anslagen till olika verksamheter MEN inte så oansvarigt mycket mer pengar som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu fattat beslut om. Mycket oansvarigt av Socialdemokraterna.

Dagens stjärna
General Anders Brännström. Han säger att allt för många har mentala barriärer för att inse hot, ta hoten på största allvar och bidra till att vi skapar viktiga barriärer mot negativa krafter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar