tisdag 28 november 2017

Stresstestad strategi

Oppositionens viktiga roll
Inom politiken är oppositionens roll tydlig. Den ska i bästa fall tjäna som folket genom att vara en balanserande makt mot den politiska majoritet som styr. Oppositionspartierna i Uppsala kommunfullmäktige och i Sveriges riksdag ska bidra till att maktmissbruk undviks, att motverka upplevt dåliga beslutsförslag, kritisera upplevt dåliga beslut och analysera samt konstruktivt ifrågasätta regeringsdugligheten. I den bästa av världar kan majoritet och opposition ändå kompromissa fram stora reformförslag som kräver långsiktighet. Alla folkvalda har i grunden ett ansvar att verka för relevanta väljares bästa. Då måste man vara villig att kompromissa ibland. Kompromissvilja är till exempel viktig kopplad till rättssystem, Försvar och pensionssystem. Innan jag var politiskt engagerad levde jag med uppfattningen att politikerna "tjafsade" mycket. Idag har jag lärt mig att "tjafsandet" faktiskt är kopplat till det viktiga oppositionsarbetet att ifrågasätta maktens ageranden. I en väl fungerande demokrati är konstruktiv oppositionspolitik väldigt viktig för ett samhälles positiva utveckling.

Inom näringslivet är det också viktigt med bra dynamik i en ledningsgrupp. Personer som kompetensmässigt kompletterar varandra och att det finns utrymme för konstruktivt ifrågasättande. Världen är full av tidigare välskötta företag som gått omkull på grund av att en jasägarkultur utvecklats. Inom politikens samhällsbyggande uppdrag finns också problem mellan politikens ambitioner och de politiskt styrda verksamheternas förmåga att verkställa den strategiska inriktningen. Du som är ledarskapsintresserad kan med fördel läsa bifogad artikel från Harward business Review som beskriver konceptet strategisk stress. "When strategy execution moves too far away from the initial strategy, the link between the plan and reality is broken, resources are wasted, and the organization lacks guidance. This scenario is characterized by many divergent projects, fragmented activities that have little in common with the initial strategic plan, and projects that do not fit together. The outcomes of such anarchy are random and, as such, unpredictable. Such organizations experience strategic burnout. Strategic burnout can occur if prophets and experts (that is, employees who enthusiastically work on projects outside the predefined strategy) dominate the organization without the counterweight of executors and gamblers, who drive projects related to the planned strategy (here, executors implement low-risk strategic projects, and gamblers bet on high-risk  projects that are within the confines of the predefined strategy)."
Både inom politiskt styrda verksamheter och inom näringslivet har jag upplevt exempel på oförmåga att operativt säkerställa strategisk efterlevnad. Jag överdriver inte om jag påstår att de samhällen och de verksamheter som säkerställer exekutiv förmåga att verkställa strategier är de som blir framgångsrika. Som vanligt kräver det kompetens och hårt målmedvetet arbete. Inga framgångar skapas utan just hårt och målmedvetet arbete. Det gäller individuella drömmar, samhällsambitioner, företagande och alla andra samlingar av människor som ska skapa något tillsammans. Det är också min övertygelse att den som har en bra strategi också är den som har bäst möjligheter att klara en stenhård konkurrens på marknaden av väljare, investerare och konsumenter.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_opposition
https://hbr.org/2017/11/great-corporate-strategies-thrive-on-the-right-amount-of-tension


En sak är säker och det är att svensk migrations- och integrationspolitik länge varit misskött. Den har uppenbart aldrig stresstestats av ansvariga rikspolitiker. Och den har skapat väldigt mycket onödiga konflikter i Sverige. Den hittills styrande politiken har heller inte levererat alla reformer som krävs inom skolan, bostadsbyggandet, på arbetsmarknaden och inom socialförsäkringssystemet som krävs för en hållbar utveckling. En hållbar utveckling om man inte vill att Sverige ska bli ett otryggt 2/3 samhälle! Jag utgår ifrån att staten under lång tid framöver tar alla kostnader som riksdagens migrationspolitik skapar ute i våra kommuner! MP har en del bra politik men det är tveklöst ett parti som inte klarar att ansvarsfullt axla maktens tunga börda.
https://www.expressen.se/ledare/mp-dikterar-ater-migrationspolitiken/



Dagens kalkoner
Politiska krafter som underblåser oroligheter i världen för att därigenom försöka stärka sitt eget inflytande och egna ekonomiska intressen.
https://www.di.se/nyheter/ryssland-varnar-for-undergangsscenario/


Mördare. Vidriga män som på fruktansvärda sätt mördar barn och kvinnor. Undrar om det är möjligt för någon extremt grov brottsling i något annat land än Sverige att få skadestånd för misshandel på ett fängelse för de värsta brottslingarna. Utförd av andra grova brottslingar. Lagen gäller alla och hela tiden. Så ska det vara i ett land som vill fungera så rättssäkert och jämlikt som möjligt, även om det känns fel ibland.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/aklagaren-han-mordade-henne-besinningslost/


Dagens stjärna
Regeringen. Inte en dag för sent att en social prövning av EBO införs i relevant lag. Det har jag länge efterlyst.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-nara-enighet-om-ensamkommande-flyktingbarn/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar