onsdag 6 december 2017

Den som inte sparat har det allt svårare

Nya Fattigsverige
Den sociala sprickan i Sverige växer kraftigt. Utanförskapet växer. En av de stora förlorargrupperna är äldre kvinnor som klassas som garantipensionärer. Vårt samhälle har förändrats enormt de senast 60 åren. Det är fakta. Inte minst har kvinnans roll i samhället stärkts kraftigt. Den offentliga sektorn har starkt bidragit till att kvinnor i väldigt hög utsträckning har blivit självförsörjande och därmed också mycket friare. Innan den offentliga sektorn växte kraftigt, och dubbelbeskattningen togs bort, gjorde många kvinnor en stor insats i hemmen och fostrade nya generationer i vårt samhälle. Många av dessa kvinnor, som fortfarande lever, har det mycket ekonomiskt och socialt svårt idag. Det är svårt att tycka att det är värdigt vårt generella välståndsland. Särskilt svårt har de som inte lyckats ärva, inte haft ett eget boende och som saknat betalt jobb eller varit låginkomsttagare. Det minsta vi måste kunna säkra är att även dessa människor ska få en dräglig omsorg i livets slutskede. Göteborgsposten har haft flera starka berättelser om hur dåligt många har det och det måste tas på större allvar.

http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/m%C3%A5nga-%C3%A4ldre-p%C3%A5-fattigdomens-rand-1.4765659
https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-pensionen/garantipension-om-du-har-lag-pension
https://www.svd.se/majoriteten-av-kvinnor-riskerar-fattigpension



I Socialdemokratins Sverige, under brinnande högkonjunktur, blir allt fler människor hemlösa. Säkerligen en och annan på grund av spelskulder också. Det görs stora försök av regeringen att måla nutiden ljus. Det är den inte för allt fler, inte minst bland många äldre garantipensionärer och gamla sjuka. Hans Jensevik talar mycket om alternativkostnader, det är värdefullt att lyssna på vad han säger för att bättre förstå att vi alltid tvingas till prioriteringar bland begränsade resurser.
http://www.socialstyrelsen.se/hemloshet
https://www.youtube.com/watch?v=oICnJ7gAHYw
https://www.dn.se/ekonomi/s-saljer-lotter-pa-kredit-till-skuldsatta-och-driver-tusentals-till-kronofogden/



Dagens kalkoner
Donald Trump. Det är väldigt oklokt att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/trump-ska-erk%C3%A4nna-jerusalem-som-huvudstad-1.4897659


Regeringen. Det är tragiskt att allt fler av våra äldsta invånare lever mycket ekonomiskt utsatt.
http://www.gp.se/ledare/ov%C3%A4rdigt-n%C3%A4r-pension%C3%A4rer-tvingas-sova-i-bilar-1.4892930


Dagens stjärna
Ann-Charlotte Marteus. Ja, våra barn och unga måste lära sig att läsa mycket bättre. Det är viktigt av många skäl. Inte minst för att utveckla och stimulera människors kreativa förmåga. Den kreativa förmågan är människans största kompetens som är väldigt svår att konkurrera ut av till exempel datasystem uppbyggda med artificiell intelligens.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/snalla-politiker-forstor-inte-skolan-en-gang-till/

P.S Vad händer med röster som kan tänkas bli bortkastade i nästa riksdagsval? Det ser mörkt ut för Sverige att få en stark riksdag och regering nästa mandatperiod. Det är oroande i ljuset av att vi behöver genomföra många reformer för att klara vår globala konkurrenskraft.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/for-forsta-gangen-vill-sds-valjare-nu-atervanda-hem/
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/partisympatier/partisympatiundersokningen-psu/pong/statistiknyhet/partisympatiundersokningen-psu-i-november-2017--val-i-dag/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar