måndag 11 december 2017

Här och nu

Livet är nu, inte sen. 
Igår var jag och lyssnade på årets upplaga av Orpheids Drängars, OD, Caprice. Det är den världskända manskörens årliga stora show i Uppsala som drar fulla hus. Musik, sång och humor bjuder de på tillsammans med några hemliga kändisgäster. Det blev återigen en fullsatt och mycket uppskattad föreställning. Flera av sångerna hade frihet och kärleken till livet som tema. Livet är fantastiskt, och det är här och nu! Det är bra att tänka på lite då och då. Jag tror att livet blir lite bättre om man gör den reflektionen. 

Samtidigt som livet är här och nu har vi ett gemensamt ansvar för vårt gemensamma! Att ta ett hållbart ansvar för vår gemensamma framtid måste vara en del av här och nu. Allt annat blir onyttigt egoistiskt. Inte minst är det viktigt att försvara den frihet vi anser så självklar. Den är dock inte självklar om man studerar skillnaderna mellan olika länder på vår jord. Och våra demokratier och rättssystem är uppbyggda olika i till exempel Sverige, USA, Ryssland, Nordkorea, Kina, Saudi-Arabien, Frankrike, Storbritannien och så vidare. Här och nu behöver vi förstå att det är oklokt att ta frihet, frisk luft, jämlikhet och mycket annat för självklara. Här och nu måste inkludera både att kämpa för det man tror på i det närsamhälle man är en del av men också att kämpa mot makter i andra länder som man inte gillar och som påverkar oss andra. Om man inte gillar Nordkoreas eller Israels agerande är det en demokratisk rättighet att ge uttryck för det man tror på. Det är dock aldrig ok i min värld att använda hänsynslöst våld mot civilbefolkning i någon form. 

I dagens värld lever vi i en tid där vi vet vad som finns på andra sidan havet. Så var det inte förr. På vinst och förlust chansade många och reste mot något man hoppades var bättre. Bättre än deras ”här och nu” bjöd på. Idag vet de allra flesta i stora drag vad som erbjuds i olika länder. I reportage från Dokument utifrån kan vi också lära oss att människosmugglare är duktiga på att argumentera för fördelar med att ta sig till vissa länder före andra. Eftersom det är så tycker jag det är viktigt att dem av oss som söker oss över ”haven” också får ta ett eget ansvar för att respektera den demokratiska värdegrund och rättssystem som ”ny mark under fötterna” erbjuder. Självklart kan man demokratiskt driva önskade förändringar men lagen i ett land gäller alla jämlikt, i vart fall i demokratiska länder.
https://www.synonymer.se/sv-syn/lag
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/?doktyp=sfs&dokstat=gällande+sfs

Dagens kalkon
Människor som tar sig rätten att slänga brandbomber mot oskyldiga människor. Det är vidrigt att slänga brandbomber i en demokrati som den svenska. Att Trump agerar som han gör och att Istaels regering agerar som den gör rättfärdigar aldrig våldshandlingar mot till exempel människor som är judar. Det skulle kunna vara så att alla judar kopplade till den drabbade Synagogan är för en tvåstatslösning, ogillar Både Netanyahu och Trump. De kanske också är så kloka att de förstår att det var oklokt av USA att vilja flytta sin ambassad till Jerusalem. ”USA” är att ta i, Trump är elefanten i glasbutiken.
https://www.expressen.se/gt/de-misstanks-ligga-bakom-attacken-mot-synagogan/

Dagens stjärna
Orphei Drängar! De är fantastiska år efter år efter år. OD bidrar i allra högsta grad till Uppsalas attraktivitet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar