måndag 18 december 2017

Hyckleri eller bara som det är

Konsekvent kvinnorörelse
På min mormors sida har jag en av Sveriges tidiga kraftfulla kämpar för kvinnlig jämlikhet i generna. Det är jag stolt över. För mig är det märkligt att några vid någon tidpunkt i människans historia bestämde att kvinnan är underställd mannen. Det är uppenbart att det handlade om fysisk styrka och inte hjärnans begåvning som utgångspunkt för vem som var mest värdefull i en värld fylld av krig där segrarna blev rika och skrev historian. Även kvinnor kunde dock briljera på slagfälten utklädda till män. Den mest kände, som tackades för att hon räddade tronarvingen Karls makt med att brännas på bål..., är Jeanne d’Arc! Läs gärna om hennes berättelser, jag törs garantera att du kommer att tycka att de är intressanta, spännande och tragiska. På kuppen får du lite träning i politikens fula spel när det är som sämst. Otacksamhet och illojalitet leder aldrig mot något långsiktigt positivt.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%27Arc
En av Uppsalas alla stoltheter är Tove Lifvendahl, ansvarig för SvDs ledarsida. Jag tycker hennes reflektion från Nobelmiddagen är läsvärd. Kampen om självklar jämlikhet måste vara genuin och konsekvent. Om man företräder en linje som går ut på att kvinnor och män ska värderas lika, och främst utifrån meritokrati, då ska man inte uppmuntra att ytan ska ha oproportionerlig betydelse. 

”I världens tredje mest jämställda land, styrt av en feministisk regering, bejakar vi plötsligt att en icke oansenlig del av festen utgörs av en skönhetstävling mellan damerna, med tonvikt på tygkonstruktion men indirekt även kvinnornas frisyrer och kroppshållning. Hur de bär upp sin klädsel.”

Det kanske är så att vi som kämpar för full jämlikhet och rättvisa ska driva att även kvinnorna måste bära något liknande som männens frack, i svart och vitt, på Nobelmiddagen.... Då blir det kompetensen, social förmåga och utstrålning som får bli observatörernas poängvariabler istället för klänningar. Frisyrerna är nog svåra att reglera för att få fokus på annat än relevanta egenskaper och kompetens.... Kampen mot full jämställdhet är viktig. Den kan innebära att kvinnor i stor utsträckning är mest lämpade att leda oss i många sammanhang. Om det blir så på grund av kompetens och erfarenhet är det rättvist. Vi får se hur framtiden i Sverige utvecklas. Jag är säker på att Sverige utvecklas mer jämlikt. Tyvärr är det inte verkligheten för de flesta kvinnorna på vår jord. 
https://www.svd.se/festernas-fest-for-alla-oss-hycklare

Jag hoppas du inte missuppfattar mitt blogginlägg och tror att fula kläder och skor är vägen framåt för en bra jämlikhetsutveckling! Jag uppskattar mycket när både kvinnor och män klär upp sig lite när det är fest. Samtidigt är det viktigt att de som vill framställa sig som jämställdhetens härförare inte överdriver och därigenom fokuserar på ytan snarare än kompetensen och prestationsförmågan.

Dagens kalkon
Hennes o Mauritz styrelse samt företagsledning. Bolaget har länge tjänat sina aktieägare fantastiskt både vad avser värdestegring i varje aktie och en bra årlig aktieutdelning. De som har sparat i HoM de senaste 30 åren och klev av aktien för ett år sedan har haft en makalös värdeutveckling, grattis! Precis som Ericssons styrelse har den dock misslyckats med att i tid inse vilka förändringar som krävs. HoM har kraftigt underskattat att framtidens handel till stor del kommer att vara över Internet och inte i gammelbutiker. Väl arvoderade styrelsemedlemmar har misslyckats att i tid inse utvecklingen och i god tid ändra strategi. En styrelses främsta roll är förutom att säkerställa ordning och reda i ett bolag att bolaget har en framgångsrik strategi. För att klara det krävs strategisk förmåga och integritet bland styrelseledamöter. Den förmågan tycks saknas bland flera av våra största börsbolag.  Företagets aktievärde har på två år halverats. Under en vecka nyligen sjönk aktiekursen med över 50 miljarder kronor, mer än vad alla Bitcoin i världen är värda. Allt är sannerligen inte guld som glimmar. Och aktier tillhör riskabla placeringar. Redan 2012 pratade jag med City i samverkan i Uppsala och uppmanade oss gemensamt att inse att handeln kraftigt förändras, E-handeln tar över! Redan 2012 kunde man se att antalet små postförsändelser kraftigt började öka. Det går att se tidiga mönster och förhålla sig till dem! En väl fungerande styrelse och ledningsgrupp ska klara av det.
https://www.di.se/nyheter/storagare-ger-hm-underkant/
http://mobil.dagensps.se/p/0/m/EhAKBU1pdGVtEICAgMvmoYgK/stjarnforvaltaren-byt-ut-hm-ledningen
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/h-m-nere-pa-attaarslagsta-6889338
Dagens stjärna
Sveriges damlandslag i simning! Framgång föder framgång och Sara Sjöström inspirerar många andra kvinnor att prestera på topp. Förebilder har stor praktisk betydelse! Jag är mycket imponerad!
https://www.expressen.se/sport/simning/uppvisningen-tre-guld-pa-90-minuter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar