tisdag 12 december 2017

Inkludering och egen kraft

Värdegrunden
Som jag tjatat på den här bloggen, i debattartiklar och i offentliga debatter om vikten av att tydligt stå upp för det svenska samhälles värdegrund. Alla länders, makters, värdegrund är inte eftersträvansvärd. Det är den svenska. Den är i grunden väldigt människoälskande och jämlikhetsorienterad. Den uttrycks främst i Sveriges rikes lag. En lag som ska tillämpas jämlikt på vårt territorium, i Sverige. Den uttrycks bland annat förenklat i "Den gemensamma värdegrunden för de statsanställda." Det svenska Försvaret och Skolverket har också formulerat varianter av värdegrunden som förenklar "den svenska värdegrunden". Den saknas inte, det saknas bara politiska ledare som tydligt står upp för den och som inser vilka de företräder! Lokala och nationella politiker företräder inte världens människor, vi företräder de människor som är medborgare/invånare i det geografiska område vi representerar. Håll med om att det är positivt att den svenska staten i sin värdegrund är tydlig med att effektivitet är en del av vår värdegrund. Den delen av värdegrunden tål också att löpande påminna om. Den delen av värdegrunden bidrar till att vi kan vara ett av världens mest generella välfärdssamhällen.
Jag är inte imponerad av minister Ylva Johanssons insatser. Integrationsarbetet är fortsatt i behov av omfattande reformer. Det är helt nödvändigt för att vårt generella välstånd ska kunna försvaras, en växande långtidsarbetslöshet och utanförskap brytas. Vår sociala hållbarhet är hotad. Trots att jag inte är imponerad av Johanssons insatser är det glädjande att hon den 11 december 2017 ändå tydligt lyfter fram värdegrundens centrala roll för att vi ska lyckas mycket bättre med en bättre integration och bättre motverka kraftigt försämrad social hållbarhet runt om i Sverige. Sverige och dess delar kan integrera mycket bättre. När ledande politiker ständigt och tydligt står upp för vår värdegrund kommer Sveriges utveckling bli betydligt bättre än nuvarande riktning. Precis som jag ofta skrivit, och som Johansson skriver, utvecklas även en värdegrund ständigt. Inte minst den nuvarande "Me too-rörelsen" bidrar till utvecklingen av vår värdegrund. Mer värdegrundsarbete, överallt, tack!https://www.dn.se/debatt/stark-orientering-om-svenska-varderingar-for-nyanlanda/
http://www.unt.se/ledare/integration-kraver-ocksa-eftertanke-4843623.aspx
http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2013/10/s2013.011/
http://www.regeringen.se/49bb4c/contentassets/1df0c81fa73d4f878c9eba10c744b0a7/den-gemensamma-vardegrunden-for-de-statsanstallda-s2013.011
https://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/vara-varderingar/var-vardegrund/






Hela Uppsala kommun
Uppsala är av egen kraft ett mycket bärkraftigt och attraktivt samhälle. Uppsala är inte en förort till någon annan kommun eller stad. Det är ett faktum men också en viktig inställning för de politiker som ansvarar för Uppsala kommuns utveckling. Den insikten och ambitionen att stärka Uppsalas egen lyskraft har varje dag betydelse för hur vi tycker kommunen ska utvecklas. Att enbart satsa på en kraftig exploatering av Uppsala stads södra delar de kommande 30 åren är inte en attraktiv utveckling för hela Uppsala kommun. Centerpartiet i Uppsala står för en hållbar utveckling av hela kommunen. Visst ska Uppsala stads stadsdelar utvecklas men det är parallellt viktigt att särskilt förstärka Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Björklinge, Vänge och Almunge. Då stärks hela Uppsala kommun och Uppsalas attraktivitet blir garanterat kraftfullare. Det tål att upprepas att Uppsala kommuns invånare utanför Uppsala stad befolkningsmässigt är fler än i 243 av Sveriges 290 kommuner.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/uppsalaborna-om-planerna-for-sodra-uppsala-4843802.aspx
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/far-vi-majoritet-sa-blir-det-en-vagbro-4843777.aspx
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/historisk-sparsatsning-ska-losa-uppsalas-problem-4843788.aspx
http://www.unt.se/ledare/bra-grund-for-uppsalas-expansion-4843665.aspx
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/historisk-satsning-i-uppsala-4843294.aspx




Dagens kalkon
De som alltid tror att stor volym är synonymt med bra. Det är tveklöst roligare att leva i ett samhälle som är dynamiskt och som attraherar nya människor. Samtidigt är det inte attraktivt att växa med en massa fler människor om det inte görs hållbart.
http://www.gp.se/ledare/wilder%C3%A4ng-stor-befolkning-inget-sj%C3%A4lv%C3%A4ndam%C3%A5l-1.4912464


Dagens stjärnor
Palestinska föreningar i Sverige som tydligt tar avstånd ifrån hat och våld som metod för att uppnå rättvisa.
https://www.svd.se/vara-judiska-systrar-och-broder-ar-inte-vara-fiender


Aleksandra Boscanin. Att ha höga förväntningar på sina medmänniskor är synonymt med att ställa rimliga krav. Kravlöshet, eller mycket otydliga förväntningar, är inte en klok metod för att inkludera fler i vårt gemensamma välståndsbygge.
http://www.gp.se/ledare/nyanl%C3%A4nda-hj%C3%A4lps-inte-genom-s%C3%A4nkta-krav-1.4913540

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar